De VVD bestaat 75 jaar

De Amsterdamse VVD bestaat 75 jaar! Daarmee is de afdeling één dag ouder dan de landelijke VVD. Op verschillende thema’s, zoals ondernemerschap, kraken, erfpacht en veiligheid heeft de afdeling een duidelijk en herkenbaar karakter ontwikkeld. De Amsterdamse VVD levert een constante strijd voor een stad waar iedereen overal vrij en zichzelf kan zijn. Vaak vanuit de oppositie, af en toe vanuit het college, maar altijd kritisch en inhoudelijk. En altijd met bevlogen, ambitieuze en gedreven mensen. Samen met Amsterdamse VVD’ers die zich voor de stad hebben ingezet blikken we terug. Ook kijken we vooruit met fractievoorzitter Claire Martens.

Marja Ruigrok, fractievoorzitter 2014-2018
De Amsterdamse VVD was mijn eerste kennismaking met lokale politiek en het heeft me gegrepen en niet meer losgelaten. Lokale politiek gaat over jouw inwoners, ondernemers en bezoekers. En dan is het mooi dat je daar wat voor kan doen. Ik was Koningin Initiatiefvoorstellen: geef bruggen een naam, realiseer freezones, minder regels, realiseer een buurtfonds, een beeld van de Koning in de raadzaal gekozen door inwoners, maak kunst in depots toegankelijk, steun het MKB en veel meer. Ik zie die traditie goed terugkomen bij de huidige Amsterdamse VVD (en niet de VVD Amsterdam, een kleine maar zeer belangrijke wijziging die Daniël Meis en ik hebben doorgevoerd). Die Amsterdamse VVD heeft me de politicus gemaakt die ik ben: optimistisch, resultaatgericht en vol in de samenwerking. Fijne verjaardag!

Ferry Houterman, fractievoorzitter 1994-1999
“De Amsterdamse VVD is het waard om voor te knokken zo lang je leeft, is een geparafraseerde hartenkreet. Een liberale, dus sociale middenkoers, rechtsbinnen zonder electoraal extremisme of populisme. Met trots en passie heb ik de partij in Amsterdam mogen dienen, als raadslid en fractievoorzitter in tijden dat Eberhard van der Laan onze PvdA strijdmakker was in Paarse Coalities. Als medeoprichter van Politiek Café Libertijn en de Club van 100 heb ik bijgedragen aan onze bindkracht. Daarnaast was ik onder meer initiatiefnemer van het Elftal tegen Armoede om Amsterdamse kinderen een gelijke startkans te geven in hun toekomst, ongeacht hun afkomst. Ook ben ik parttime politiek gekozen voor het landelijk campagneleiderschap en vertrouwensman voor onze bewindslieden. In het Amsterdamse maatschappelijk middenveld en bedrijfsleven heb ik VVD strategisch vertegenwoordigd. Als stille kracht stand-by blijven, is een dankbare taak voor velen van ons. De Amsterdamse VVD in vier woorden samengevat: Hart Links, Verstand Rechts.”

Frits Huffnagel, wethouder 2004-2005
“Alle VVD-ers gefeliciteerd met het 75 jarig bestaan van de Amsterdamse VVD. In 1998 kwam ik in de gemeenteraad van Amsterdam. We bezetten 9 van de 45 zetels, na een winst van één zetel. We hadden een fractie met ervaren politici als Ferry Houterman en Reina Spier, de moeder van de VVD-fractie. Het werd een onrustige periode waarin o.a. beide wethouders werden vervangen. Toch haalden we in 2002 wederom 9 zetels o.l.v. Geert Dales. We onderhandelden stevig en haalden zware wethoudersposten binnen. Ik volgde na de verkiezingen John Goring op als fractievoorzitter. De rust keerde terug in de fractie en het College van B&W. Veruit de belangrijkste beslissing was de aanleg van de Noord-Zuidlijn. Dankzij woordvoerder Robert Flos stemde de VVD-fractie daar unaniem voor. Na twee jaar kon ik met een gerust hart de fractievoorzittershamer overdragen aan Eric van de Burg om naast Mark van der Horst plaats te nemen in het College. Politiek actief ben ik enkel nog als voorzitter van de Club van 100 Amsterdam.” 

Marianne Poot, fractievoorzitter 2019-2022
“Van harte gefeliciteerd Amsterdamse VVD! En of we nu in de coalitie of oppositie zitten, de Amsterdamse VVD laat altijd een positief en liberaal geluid horen in de stad. In de vorige raadsperiode van 2018 tot 2022 was corona het centrale thema. Van het ene op het andere moment voerden we de debatten niet meer in de raadszaal maar vanachter het scherm. Onze fractie heeft in samenwerking met het bedrijfsleven in Amsterdam veel voorstellen gedaan en ook aangenomen gekregen om ondernemers door de crisis te helpen. Super trots dat we dit met elkaar gedaan hebben. Ik wens de Amsterdamse VVD nog heel veel liberale jaren erbij om onze stad nog mooier te maken!”

Geef een reactie