Spectaculaire fietsenstalling

Vandaag was ik namens de Vervoerregio aanwezig bij de opening van de fietsenstalling onder het water voor het Centraal Station van Amsterdam. Vooral het feit dat de stalling onder water gebouwd is, kon rekenen op internationale aandacht. Ik was vooral onder de indruk van de ruimte, het licht en de kunst in de stalling. Een mooie samenwerking met het Amsterdam Museum en ook ons eigen broedplaats Bogota speelde een rol, daar zijn de muurgrafieten gerestaureerd. Ook super is dat je met een lopende band de stalling inkomt en er aan de andere kant uitgaat en dan meteen in de hal naar de treinen en de metro staat (of andersom natuurlijk ;-). Op zaterdagmiddag is er tussen 12:00 en 16:00 uur een feest, lees er hieronder meer over! (foto heading Richard Mouw)

Video ministerie van I&W

Het is feest op en rond het centraal station, zaterdag 28 januari. Het vroeg nogal wat geduld van de reizigers, maar na 4 jaar werk voor en achter het station, zijn het Stationsplein en de IJboulevard klaar. De 2 nieuwe fietsenstallingen die onder water zijn gebouwd, bieden plek aan zo’n 11.000 fietsen en zijn nu al wereldberoemd. Vandaag bezocht lid van het dagelijks bestuur Marja Ruigrok namens de Vervoerregio alvast, samen met andere bestuurders, de 2 nieuwe fietsenstallingen.

Met recht reden voor een feest: zaterdagmiddag 28 januari van 12.00 tot 16.00 uur.

Grootste fietsenstalling van de stad

Fietsenstalling Stationsplein in Amsterdam is gebouwd onder het Open Havenfront – het water tussen de Prins Hendrikkade en het zogeheten Stationseiland – en kan 7000 fietsen kwijt. Het is de grootste fietsenstalling van Amsterdam. Ondergronds is de stalling verbonden met de metrohal en Amsterdam Centraal, dus reizigers lopen straks droog en zonder omwegen van en naar het openbaar vervoer.

Marja Ruigrok is blij met de komst van de fietsenstallingen en de rol van de fiets in het geheel. “Bij de Vervoerregio hebben we de ambitie om ál het vervoer goed op elkaar te laten aansluiten. Daarom zetten we onder andere in op fietsparkeergarages zoals deze. De fiets staat hoog op de lijst bij de Vervoerregio, samen met de doorfietsroutes, hub-ontwikkelingen en het programma Green Deal Fiets; waar de fiets dé duurzame oplossing is voor het bereikbaar houden van onze regio. Het was wikken en wegen met een grote opgave als deze, vooral qua locatie. Maar met de gezamenlijk inzet van iedereen is het gelukt en is Amsterdam weer een grote hoeveelheid fietsparkeerplaatsen rijker.”

Tweede fietsenstalling opent in februari

Aan de achterkant van het station, aan de IJboulevard, is in het water een fietsenstalling gebouwd voor 4000 fietsen. Die gaat in februari open. Dat vieren we zaterdag 28 januari alvast, evenals de boulevard van 6000 m² die er nu ligt, met een prachtig uitzicht over het water.

Voetgangers de ruimte

Waarom deze onderwaterfietsenstallingen? Zo krijgen voetgangers meer ruimte rond Amsterdam Centraal. In de weken na de opening verdwijnen langzaam alle fietsenrekken van straat en parkeren we alleen nog maar in de in totaal nu 4 NS-stallingen. Zonder fietsenrekken is de straat beter schoon te houden, het is opgeruimd, overzichtelijk en veilig.

Station rond 1900

De opening van de nieuwe stallingen markeert het begin van een nieuwe tijd, waarin Amsterdam Centraal weer een beetje wordt zoals rond 1900. Toegankelijk en plezierig, zonder auto’s en overal en nergens geparkeerde fietsen. Met de opening van de 2 nieuwe fietsenstallingen zitten we even goed, maar we verwachten dat er meer behoefte komt aan fietsparkeerplekken rond het station. Daarom zijn we al begonnen met de voorbereidingen voor nog meer parkeerplaatsen voor fietsen.

Klaar na jaren werk

Ook de openbare ruimte rond het station ligt er weer top bij, na járen overlast én werk. Veel werk. Zo zijn steigers en bruggen vernieuwd, zijn er bredere voet- en fietspaden gemaakt, de tramsporen en -haltes vervangen en heel veel ondergrondse kabels en leidingen. Dat vroeg veel geduld van reizigers en andere bezoekers van het gebied. Daarom hangen we op zaterdag 28 januari tussen 12.00 en 16.00 uur de slingers op.

Programma

Tussen 12.00 en 16.00 uur zijn er:
Rondleidingen in de fietsenstallingen
Ritjes met een historische tram
Rondvaarten om het Stationseiland
Liederen van het Amsterdams Smartlappenkoor
Poppenkastvoorstellingen met Jan Klaassen en Katrijn
Het feest is gratis, aanmelden is handig.

Welkom

In de fietsenstallingen kunt u elke eerste 24 uur gratis uw fiets parkeren. Dit kan met uw pinpas, OV-chipkaart, of met de fietstag. De tag kunt u kopen bij de servicemedewerkers in de stallingen of is gratis te krijgen bij een jaarabonnement. Servicemedewerkers in de stallingen bevestigen de tag op uw fiets, handig voor u. Komt u op de fiets naar Amsterdam Centraal? Kijk dan waar u de fiets kan parkeren.

Meer informatie op de projectpagina De Entree: vernieuwing centrumzijde Amsterdam Centraal

Geef een reactie