Reduce, reuse, recyle

Centraal op SHARE Meets stond dit keer de Circular Plastics Solutions. Het doel van deze bijeenkomst op woensdagmiddag 12 april was deelnemers te inspireren over circulair ondernemen en duurzaamheid, en om een aantal Circular Plastics partners en concrete cases te presenteren.

Het is inmiddels een traditie dat SHARE een bijeenkomst wijdt aan de winnaar, in dit geval Circular Plastics. Het bedrijf uit Aalsmeer won afgelopen najaar de SHARE Award. Tussen de genomineerden had het bedrijf het meest te bieden op het terrein van innovatieve kansen en ontwikkelingen in Haarlemmermeer en de metropoolregio Amsterdam.

Hergebruik van grondstoffen
SHARE Meets was voor deze gelegenheid te gast in C-Bèta, de circulaire werk- en ontmoetingsplek in Hoofddorp. Na een welkomstwoord van gespreksleider Margo Spek en wethouder Marja Ruigrok, kwam Henk Kras Jr., directeur van Circular Plastics, aan het woord. Hij vertelde over de oprichting van de Circular Plastics Alliance en het belang van circulair ondernemen en hergebruik van grondstoffen in de verschillende schakels van de productieketen. In 2019 startte hij, als derde generatie van de familie Kras, de Circular Plastics Alliance met een aantal partners. Het initiatief kwam voort uit de behoefte om duurzaamheid te stimuleren en samen te werken binnen de keten.

Met strategische partners werkt Circular Plastics aan de transitie naar een duurzame wereld door circulair ondernemen te bevorderen. Dit betekent het optimaal inzetten en hergebruiken van grondstoffen in de verschillende schakels van de productieketen. Tegenwoordig is het belangrijker dan ooit om circulair te ondernemen en de CO2-voetafdruk te verkleinen. Steeds meer bedrijven realiseren zich deze noodzaak en maken van hun logistieke keten een gesloten kringloop. In deelsessies presenteerden partners van de Circular Plastics Alliance hun circulaire oplossingen.

Waarde hechten aan duurzaamheid
Een deelsessie werd geleid door algemeen directeur Jan Lamme en COO Johan Cornelissen van Lamme Textile Management. Zij vertelden over de 100% plastic recycling voor KLM en Schiphol. Ze zijn begonnen als een handwasserij in Loosdrecht en zijn uitgegroeid tot een professionele wasserij voor het reinigen, beheren, ontwikkelen, verhuren en verkopen van textiel. Het bedrijf is met name actief in de luchtvaart en hospitality en hecht veel waarde aan duurzaamheid. Zo is de wasserij op Schiphol Airport stoomloos en wordt er groene stroom gebruikt waar mogelijk. Ook hergebruiken ze afvalwater en investeren ze in energiezuinige wastechnieken. Lamme Textile Management recyclede tot nu toe al zo’n 60 ton textiel en verzamelt op alle locaties restfolie voor recycling. Samen met Circular Plastics is een pilot opgezet met gerecyclede folie en doen ze onderzoek naar de producten die vanuit de ‘non woven’ afvalmaterialen kunnen worden gemaakt. Johan Cornelissen vertelde over de aanpak en meest recente uitkomsten van dit onderzoek, waaronder de recycle mogelijkheden voor plastic in de luchtvaart en kansen voor uitbreiding naar andere luchthavens en klanten van Schiphol. Jan Lamme vertelde meer over de interessante nieuwe ontwikkelingen op het gebied van recycling van textiel. 

Recyclen waar het kan
Erik van Vliet, Senior Project Manager & New Business van Flow Products International, presenteerde in zijn deelsessie de circulaire sportvelden, gemaakt van 100% gerecycled materiaal. Flow Products heeft een unieke werkwijze ontwikkeld voor een veilige en snelle marktintroductie van nieuwe kunststofproducten. Het bedrijf heeft een fabriek in Nederland en een kantoor in China en werkt nauw samen met designbureaus en ontwerpafdelingen. Als ontwikkelpartij én producent streeft het bedrijf naar een circulaire economie en zet het gerecycled kunststof in waar de toepassing het toelaat. Hij gaf onder andere het voorbeeld van de 100% gerecyclede pion voor sportvelden. Afgedankte pionnen worden retour genomen en weer verwerkt tot grondstof. Door een samenwerking tussen verschillende bedrijven, waaronder Flow Products, worden deze grondstoffen omgezet in nieuwe duurzame pionnen.

Duurzame verpakkingen
De derde deelsessie was met Koninklijke Paardekooper Group, wereldleider in verpakkingsoplossingen voor de bloemen- en plantenbranche. Ze werken samen met Circular Plastics om duurzame verpakkingsoplossingen te ontwikkelen. John van Berkel, directeur Global Pack import & export BV, vertelde hoe het bedrijf zijn klanten kan voorzien van duurzamere verpakkingsoplossingen dankzij recycling. Het bedrijf heeft de ambitie om dé duurzame verpakkingsvoorloper in Europa te worden en heeft diverse duurzame doorbraken gerealiseerd in de sierteeltsector, zoals de Circularbag® en Recy® lijn. De Circularbag® is een afvalzak die bloemenverwerkers in staat stelt om plastic afval op een duurzame manier te recyclen. Van het granulaat worden gerecyclede bloemenhoezen gemaakt. De Recy® lijn is inmiddels verkrijgbaar in diverse maten, varianten en kleuren en biedt een perfecte oplossing voor sierteeltklanten die willen voldoen aan toekomstige wetgeving op het gebied van gerecyclede content.

Upcyclen van reststromen
Vervolgens ontstond er een fascinerend gesprek tussen Margo Spek en Youri Kroeze en Ezra Koldenhof van Circlefied over hun innovatieve circulaire productieproces en hoe ze reststromen upcyclen. Zij kregen vorig jaar een eervolle vermelding bij de SHARE Award. Ze vertelden over hun productietechniek waarmee kunststof afval wordt samengesmolten tot plaatmateriaal. Dit materiaal wordt geproduceerd uit reststromen van lokale partners, waardoor het 100% circulair is. Ze benadrukten dat kunststof een van de meest gebruikte grondstoffen is in de wereldwijde massaproductie en dat het recyclen van een deel van deze gigantische afvalstroom de missie is van Circlefied. Daarnaast legden beide sprekers uit hoe ze nieuwe materialen testen op laboratoriumpersen, die ideaal zijn voor de eerste stappen, maar vaak klein van formaat zijn. Het was interessant om te horen hoe Circlefied oplossingen heeft ontwikkeld voor deze uitdaging en hoe ze stappen zetten richting een circulair verdienmodel. Er werd de aandacht gevestigd op het belang van circulaire productie en het upcyclen van reststromen. Het was duidelijk dat Circlefied toewijding en expertise heeft op dit gebied.

Vergroten van hergebruik en recycling
Als laatste programmaonderdeel was er de Circular Plastics Academy sessie met Rein Hintzen, de oprichter van Horizonteer. Deze was inspirerend voor bedrijven die zich willen richten op een circulaire economie. Het initiatief van Circular Plastics en Horizonteer helpt bedrijven om hun bedrijfsprocessen te analyseren en te verbeteren. Het doel is het verminderen van afval en logistieke kosten, en het vergroten van hergebruik en recycling. Rein Hintzen presenteerde een 3-stappen methode die bedrijven kunnen volgen om deze doelen te bereiken. De methode is ontwikkeld op basis van de ervaringen van Horizonteer met verschillende bedrijven. Ook deelde Rein Hintzen het succesverhaal van Dutch Flower Group, waarbij Horizonteer het bedrijf begeleidde om hun bedrijfsprocessen te verbeteren en de circulariteit van het bedrijf te vergroten. De bezoekers namen vervolgens deel aan een interactieve workshop met vragen zoals: hoe kunnen bedrijven beter samenwerken met klanten en leveranciers om de keten te sluiten? Wat kan er gedaan worden om verpakkingsafval te hergebruiken? De deelnemers kregen hierdoor meer inzicht in de afvalproductie en slimme oplossingen en advies over verbeterpunten om de circulariteit van hun bedrijf stap voor stap te verbeteren. De sessie was een waardevolle ervaring voor de deelnemers.

Tot slot was er ruimte voor vragen en discussie over de presentaties en de rol van de Circular Plastics Alliance bij de transitie naar een duurzame wereld. De deelnemers gingen met nieuwe inzichten en inspiratie naar huis om zelf aan de slag te gaan met circulair ondernemen en duurzaamheid. Echter niet zonder een boeket rozen dat was verpakt in – hoe kan het anders – een gerecyclede bloemenhoes.

14 april 2023

Geef een reactie