Duurzaamste bedrijventerrein ter wereld in Haarlemmermeer

Schiphol Trade Park (STP) bij Hoofddorp is uitgeroepen tot het meest duurzame bedrijventerrein ter wereld. De organisatie Dutch Green Building Council heeft daarvoor de certificering toegekend.

STP is nu uitgeroepen tot ’outstanding’, de hoogste certificering, maar had sinds 2014 al de kwalificatie ’excellent’. STP daagt bedrijven uit om zo circulair als mogelijk gebouwen neer te zetten. Daarnaast moeten er een ecologisch plan voor de omgeving zijn voordat ze zich mogen vestigen. De eisen die STP stelt worden door opgedane ervaringen steeds strenger.

‘’Hard geknokt om bewoners van dit gebied, mens en dier, een stem en een gezicht te geven’’

Corinne Kalisvaart.

STP is een onderdeel van overheidsontwikkelaar SADC. Bij STP werd bijvoorbeeld een duurzame oplossing gevonden voor het tekort aan elektriciteit. Bedrijven kopen die in bij nutsbedrijven, maar gebruiken niet al hun capaciteit altijd. Door een slim systeem kunnen andere bedrijven, die geen stroom zouden krijgen, daarvan profiteren.

Corinne Kalisvaart woont aan de Rijnlanderweg op STP en wordt langzamerhand ingebouwd tussen kolossale bedrijfspanden. Zij heeft gestreden voor het behoud van de leefwereld van de dieren die er al waren. Zelf heeft ze een ransuil die op haar erf woont, net als zijn ouders jaren deden.

Is zij blij met de eervolle onderscheiding van STP? „Ik heb liever al die logistieke bedrijven niet in mijn achtertuin en niet in mijn uitzicht, maar als het er dan toch moet komen, dan wel het meest duurzame en groene bedrijventerrein ter wereld.”

„Ik heb de laatste jaren hard geknokt, gelobbyd, tegen schenen geschopt, geparticipeerd, ingesproken, gepresenteerd, gepusht, gezeurd, rondwandelingen georganiseerd, dieren gefotografeerd en meevergaderd om de bewoners van dit gebied, mens en dier, een stem en een gezicht te geven”, kijkt ze terug.

„Door foto’s te maken van de wilde dieren die hier leven en deze te plaatsen op social media, heb ik deze dieren een gezicht en daarmee een stem gegeven in de bouwontwikkelingen. Het resultaat is een hoogwaardige ecologische visie voor natuur positieve ontwikkeling van dit bedrijventerrein en daarmee heb ik kunnen bijdragen aan de toekenning van deze certificering aan Schiphol Trade Park.”

Woensdag 7 juni -> Een wandeling met Corinne Kalisvaart op Schiphol Trade Park over alle fauna op het bedrijventerrein. Dat was toch leuk! Ik kreeg een verrekijker om mijn hals om de verschillende vogels te spotten. We zagen de Oeverzwaluw, de Boerenzwaluw, de Huiszwaluw en zelfs de Gierzwaluw (tenminste die zag Corinne…. en ze was daar super blij mee). Verder de Scholekster, Kievit, Kneu, Putter, Kwikstaart en meer! Mooi om door de ogen van Corinne naar dit bijzonder stukje landschap te kijken. Corinne kijkt door de ogen van de dieren en richt zich op wat zij nodig hebben. Wat ik mooi vind is dat er goed samengewerkt wordt door SADC en Corinne. De Oeverzwaluw hield bijvoorbeeld een stuk bouw op en toen stelde Corinne voor om een speciale wand voor hen aan te leggen. Zwaluwen weg van de werkplaats en een eigen huis en de bouwers konden door met bouwen! Iedereen blij! Mijn overtuiging is dan ook dat we groene ruimtes samen moeten delen. Dat dieren mensen niet wegduwen maar andersom ook niet. Als we een beetje rekening met elkaar houden (zoals laatst bij de aanpassing van het parcours van Mud Masters) dan kunnen zowel de rustzoekers als de evenementenbezoekers genieten van wat het groen ons biedt. En het is toch de laatste plaats in de gemeente die je zou aanmerken als een ‘’natuurgebied’’ dit sterk groeiende bedrijventerrein! Maar hier is het waar meer dan 120 vogelsoorten zitten en ook vossen en harmelijnen….. Mijn motto komt weer helemaal tot zijn recht hier ’’Als je niet kan delen, kan je niet vermenigvuldigen’’.

Geef een reactie