Bewegen en bouwen in Spoorzone

Haarlemmermeer krijgt 21,9 miljoen euro van het Rijk. Met dat geld kan de gemeente maatregelen nemen die nodig zijn om de geplande grootschalige woningbouw mogelijk te maken. Vorig jaar kreeg de gemeente van het Rijk al 113,5 miljoen euro voor mobiliteitsmaatregelen.

Met de 21,9 miljoen kan de gemeente maatregelen nemen die nodig zijn om woningbouw mogelijk te maken, zoals bijvoorbeeld het herinrichten van openbare ruimte of duurzaamheidsmaatregelen. Wethouder Jurgen Nobel van Woningbouw: “Dit is een heel belangrijke bijdrage vanuit het Rijk voor de woningbouw in onze gemeente. Met dit geld kunnen we de plannen voor de eerste fase van het bouwen van 10.000 woningen in de Spoorzone in Hoofddorp voortvarend oppakken.”

Betaalbaar

De 21,9 miljoen euro is bedoeld om eventuele financiële tekorten te dekken die bij de gemeente zouden kunnen ontstaan bij het uitvoeren van de maatregelen. Voorwaarde is dat de maatregelen bijdragen aan de kwaliteit van de locaties en dat minstens de helft van de nieuwe woningen in het zogeheten betaalbare segment vallen. Dat betekent sociale huurwoningen, huurwoningen met een huurprijs tot 1023 euro per maand en koopwoningen tot een koopprijs van 355.000 euro.

Bijdrage voor mobiliteitsmaatregelen

Al eerder kreeg de gemeente 113,5 miljoen euro van het Rijk. Deze bijdrage is bedoeld voor mobiliteitsmaatregelen die geplande woningbouw mogelijk maken. Wethouder Marja Ruigrok van Verkeer en Vervoer: “Essentieel voor het mogelijk maken van nieuwbouw in de Spoorzone, Hoofddorp Zuid en Nieuw-Vennep is de verdubbeling van de Nieuwe Bennebroekerweg tot aan de aansluiting op de A4. Daarnaast is ook een nieuwe HOV-verbinding van Hoofddorp-Zuid naar station Hoofddorp noodzakelijk. Met de 100 miljoen euro bijdrage wordt de realisatie mogelijk gemaakt.”

7,5 miljard euro

De rijksbijdrage komt uit een budget van 475 miljoen euro, die het Rijk beschikbaar stelt voor eventuele tekorten bij gemeentes met grootschalige woningbouwlocaties in zeventien gebieden door het hele land. Op deze locaties moeten in totaal zo’n 400.000 woningen komen. Haarlemmermeer ligt in een van de aangewezen gebieden met grootschalige woningbouwlocaties.

Zo zou Spoorzone eruit kunnen zien

Een impressie van hoe Spoorzone eruit zou kunnen zien.

Lees ook de artikelen in HC Nieuws (foto bij dit artikel is van HC Nieuws) en het Haarlems Dagblad

Lees hier de Kamerbrief naar aanleiding van het bestuurlijk overleg Leefomgeving. Hieronder de foto’s van dat bestuurlijk overleg, waarbij duidelijk wordt hoe breed gedeeld dit onderwerp bij de bewindspersonen wordt.

Geef een reactie