Kunstkoppels

Een mooier voorbeeld van de synergie tussen cultuur en economie is er bijna niet denkbaar. Het boek Kunst-Koppels Haarlemmermeer 2023, een boek over kunstenaars uit Haarlemmermeer, is op 3 juli gepresenteerd in zorgmanege Stal Starro. Tijdens deze bijeenkomst werd het eerste exemplaar overhandigd aan de wethouder Verkeer en Vervoer, Kunst & Cultuur en Economische Zaken, Marja Ruigrok. 

In het boek wordt de aandacht gevestigd op bekende, en minder bekende, kunstenaars uit de regio Haarlemmermeer en hoe zij samenwerken met lokale bedrijven. Het idee voor dit boek is van Piet Dees, een liefhebber van lokale kunstenaars. “Als kunstliefhebber en eigenaar van Galerie de Tuinkamer heb ik kunstenaars uit de polder gekoppeld aan unieke bedrijven en instellingen”, vertelt Piet. “We hebben een formule bedacht waarbij deze bedrijven deze kunstenaars sponsoren en kunstenaars in ruil kunst doneren of kunstprojecten organiseren.”

Piet wil met dit boek lokale kunstenaars in de schijnwerpers zetten. “Als je dan kunst in de polder vindt, dan ontdek je dat er een aantal kunstenaars die landelijk gerenommeerd zijn en wereldwijd verkopen, maar hier in Haarlemmermeer niet bekend zijn. Ik wil deze mensen een platform bieden.” 

Het boek is beschikbaar in verschillende boekwinkels in Haarlemmermeer. 

Foto Henri Kok. Artikel HC Nieuws

De Tuinkamer (artikel Informeer)

Samen met een enthousiast team heeft Piet Dees 24 kunstenaars samengebracht met bedrijven uit Haarlemmermeer. Het resultaat: het boek Kunstkoppels. Onlangs ontving wethouder Marja Ruigrok (Cultuur en Economische Zaken) uit handen van Piet Dees het eerste exemplaar van het boek. 

Toen Piet Dees een aantal jaar geleden met pensioen ging koos hij er niet voor om het rustig aan te doen. De kunstliefhebber en zijn vrouw Els besloten in 2016 hun huis in de Hoofddorpse woonwijk Pax om te bouwen tot kunstgalerie met beeldentuin. Hier creëerden zij een plek waar kunstenaars hun werk kunnen exposeren en waar de ontmoeting centraal staat. Piet en Els gaan zelf op zoek naar kunstenaars die in de galerie kunnen exposeren. Drie keer per jaar organiseert de galerie een expositie waarin drie kunstenaars tegelijk hun werk laten zien. Een deel van de opbrengsten van de kunstverkoop wordt aan goede doelen geschonken. 

Echt Haarlemmermeers 

Als galeriehouders komen Piet en Els Dees in contact met veel Haarlemmermeerse kunstenaars. Hierdoor ontdekten zij dat hier beeldende kunstenaars wonen en werken die nationaal en soms internationaal gekend worden maar in de gemeente zelf niet heel bekend zijn. Dat bracht het stel, samen met een aantal kunstenaars, op het idee om een gids te maken waarin kunstenaars uit Haarlemmermeer zich konden presenteren. Iedere kunstenaar in het boek is gekoppeld aan een uniek bedrijf uit Haarlemmermeer. Uniek, omdat ze wereldwijd opereren, een hightech-bedrijf zijn of een eigenzinnig concept hanteren.

Wethouder Ruigrok: “Ik ben een enorme voorstander van delen. Mijn lijfspreuk is dan ook ‘Als je niet kan delen, kan je niet vermenigvuldigen.’ Kunstkoppels past precies in dit plaatje. Waar kunstenaars kunnen profiteren van de kennis en netwerken van de bedrijven kunnen bedrijven andersom ook leren van de creativiteit en de open blik waarmee kunstenaars naar zaken kijken. Daardoor kunnen uit de contacten tussen kunstenaars en bedrijven mooie initiatieven en vormen van samenwerking groeien.”  

Doel     

Kunstkoppels geeft kunstenaars en de bedrijven de kans om zichzelf te promoten en laat zien dat er in Haarlemmermeer ruimte is voor ondernemersgeest en creativiteit. Tegelijkertijd brengt Kunstkoppels het gesprek op gang tussen de kunstenaars en de bedrijven over wat hen inspireert.

Het boek is op verschillende plaatsen in Haarlemmermeer te koop.

Piet Dees en wethouder Marja Ruigrok presenteren het boek Kunstkoppels

Piet Dees en wethouder Marja Ruigrok presenteren het boek Kunstkoppels. Foto: Henri Kok

Geef een reactie