Powered by the sun

Dat was een goed bezochte en boeiende relatiebijeenkomst van de Gemeente Haarlemmermeer met een rondleiding en uitleg op het enorme terrein van Mysteryland. We kregen toelichting van de verschillende betrokken partijen over de lang gekoesterde wens van vaste, lokale en groene stroom! Lees hierover m’n eerdere bericht. Daarnaast waren er tal van andere groene, slimme en lokale voorbeelden, zoals het biologisch afbrekbaar vuurwerk, de composteerbare bakjes, de verwerking van de plastic bekers en meer. Erg leuk was ook de aanwezigheid van Innofest, die met 6 ondernemers op het gebied van duurzaamheid hun producten aan het testen waren onder de enorme doelgroep op het festival. Van het slim innemen van flesjes en blikjes, tot het maken van textielverf uit etensresten, van 3D-bootjes van petflessen tot AI-sensoren in prullenbakken en van mobiele groene energie tot het gebruiken van urine voor het bemesten van de lokale velden (van die lokale friet ;-). Er verschenen diverse berichten in de pers over de primeur met de vaste, groene stroom: NH Nieuws, RTL Nieuws, Haarlems Dagblad, HC Nieuws, Entertainment Business, Groene Zaken en nog veel meer! Ik mocht op de radio van Haarlem105 een toelichting geven. In HC Nieuws nog een mooie terugblik.

Mysteryland viert jubileum met een primeur: duurzaam dansen op groene stroom uit de achtertuin

Door Marco Rossen  25 augustus 2023

Geen ronkende en rokende dieselaggregaten meer op Mysteryland in de Groene Weelde in recreatiegebied Spaarnwoude en in het Haarlemmermeerse Bos, maar groene stroom bij de lokale energieboer vandaan. Er wordt flink wat energie verbruikt tijdens het dance festival dat vandaag begint. De organisatie verwacht tot en met zondag meer dan 100.000 bezoekers van over de hele wereld.

Precies met het 30-jarig jubileum is Mysteryland het eerste festival in Nederland dat vrijwel volledig op vaste, lokaal opgewekte, groene stroom draait. Een primeur die landelijk navolging moet krijgen, zegt wethouder van Haarlemmermeer, Marja Ruigrok. Dat betekent dat tijdens het bekende driedaagse festival voor het eerst geen dieseldampen meer opstijgen van aggregaten, die normaal gesproken zo’n 60.000 liter diesel zouden verstoken. De aggregaten zijn vervangen door mobiele transformatoren. Om tot de verbeelding te spreken vergelijkt Ruigrok de CO2-besparing van 195 ton met de uitstoot van 1 miljoen autokilometers.

De fraaie lichtshows, geluidsproducties en de tienduizenden mobieltjes van festivalgangers draaien op de zonne-energie van de Haarlemmermeerse ondernemer Jos Koeckhoven. Hij zit met zijn bedrijf vrijwel in de achtertuin van het dansfestijn, en heeft zo veel zonnepanelen, dat hij het meeste van zijn opgewekte stroom teruglevert aan het lokale energiebedrijf Tegenstroom. Het energiebedrijf levert Koeckhovens stroom via het vaste net weer aan Mysteryland.

Beluister hieronder het hele gesprek dat Marco Rossen met wethouder Marja Ruigrok had.

Radiofragment


Wethouder Marja Ruigrok bij haar elektrische bootje aan de Ringvaart in Rijsenhout. Ook dat vaart op groene stroom.

Het groenestroomnetwerk in het recreatiegebied is ook op een andere manier duurzaam: het is herbruikbaar. Het hoogspanningsgedeelte van het netwerk is ondergronds aangelegd en is permanent aangesloten op het vaste elektriciteitsnet. Bij toekomstige evenementen hoeven alleen de mobiele transformatoren op vaste punten aan het ondergrondse stroomnet worden aangesloten, om voldoende stroom beschikbaar te hebben. Dieselaggregaten zijn daarmee tijdens evenementen in dit deel van recreatiegebied Spaarnwoude en in het Haarlemmermeerse Bos verleden tijd.

Bezoekers van het festival krijgen dit jaar veel nieuwe duurzaamheidsmaatregelen voor hun kiezen, vertelt de wethouder. “Zo is er het statiegeldsysteem op plastic flesjes en bekers, maar er zijn ook composteerbare frietbakjes en servetten en er is veel vegan eten.” Zelfs het vuurwerk is afbreekbaar, beweert Ruigrok. En nu is er dus ook lokale groene stroom. Op de vraag wat bezoekers daar allemaal merken zegt ze: “Ze gaan er op zich niet heel veel van merken. Ze komen al op een duurzame manier naar Mysteryland met het openbaar vervoer of op de fiets. Ook op het gebied van mobiliteit gaan we heel erg vergroenen.”Geef een reactie