Uniek kunstwerk in uniek monument

Vandaag konden we voor het eerst in het ketelhuis van Gemaal de Lynden (naast dat heerlijke restaurant Bij Qunis). En dat was heel bijzonder. Zowel het kunstwerk als het monument zelf. Ga het zelf beleven!

Gemaal de Lynden is een bijzonder Rijksmonument uit 1847 onder de rook van Amsterdam en sinds 2012 eigendom van BOEi. Ooit zag het gemaal de Lynden er net zo uit als het gemaal Cruquiusgemaal, maar toen de stoommachine vervangen werd door elektrisch- en dieselmotor aangedreven pompen, werden de zijvleugels(in stijl) bijgebouwd. Nu is naast De Lijnden is een nieuw elektrisch gemaal gebouwd dat De Lijnden qua capaciteit ruimschoots kan vervangen, waardoor het oorspronkelijke gemaal overbodig werd.

Gemaal Lynden is één van de drie stoomgemalen die tussen 1849 en 1852 het Haarlemmermeer hebben droog gepompt. De gemalen bleven daarna in gebruik om het land droog te houden. De zijvleugels dateren van 1893. Sinds 2005 heeft een nieuw gemaal het bemalen van de polder overgenomen. Gemaal (De) Lynden en het dorp Lijnden zijn vernoemd naar de bedenker van het droogmakingsplan Frans Godard Baron van Lynden van Hemmen. In 1821 publiceerde Van Lynden Verhandeling over de Droogmaking der Haarlemmer-Meer. Ingenieur Jan Anne Beijerinck (1800 – 1874) was vanaf 1837 zowel leidinggevende van de droogmaking als ontwerper van de 3 stoomgemalen. Het gemaal heeft veel neogotische elementen zoals kantelen, steunberen en spitsbogen met geornamenteerd maaswerk (buiten) en versierde gietijzeren trappen en pilaren (binnen). Ontwerp en onderdelen van de stoommachine kwamen uit Engeland.  

Programma van 9 september 2023 tussen 15.00 en 22.00 uur:

Het monumentale pomphuis bij Gemaal de Lynden, één van de drie oorspronkelijke stoomgemalen bij het Haarlemmermeer, vormt in september het decor voor een unieke kunstinstallatie van Susanna Brenner. In ‘Het Episch Gevecht tussen Waterwolf, Windvorst en Landleeuw’ gaat zij met een installatie van duizenden draden de dialoog aan met het indrukwekkende pomphuis, dat niet eerder voor publiek open is geweest.

De kunstinstallatie is onderdeel van de erfgoedparade, een reizend feest van verbinding en verwondering waarmee iconische gebouwen nieuwe invullingen krijgen. De opening is op zaterdag 9 september, tijdens het weekend van Open Monumentendagen.

Susanna Brenner, kunstenaar: “Bezoekers zijn uitgenodigd om met lucht te spelen en de verbinding aan te gaan tussen verleden en heden. De strijd tussen land, wind en water is hier al eeuwenoud en het Gemaal van Lijnden stond midden in het slagveld. Hoe klonk dit gevecht tegen het water? En wat als we de fragmenten en echo’s van dit geluid zouden kunnen zien?”

Ellen Klaus, productieleider erfgoedparade: “De erfgoedparade is door BOEi met steun van de VriendenLoterij in het leven geroepen om leegstaand erfgoed te activeren. Het Gemaal van Lijnden huisvest al jaren een prachtig restaurant, maar het pomphuis – minstens zo indrukwekkend – staat leeg. Door de indrukwekkende installatie van Susanna kan het publiek nu voor het eerst ervaren wat je met zo’n iconisch gebouw kunt doen. Dit smaakt naar meer.” De solotentoonstelling is geïnspireerd door het gedicht van Joost van Vondel ‘Aenden Leevw van Hollant (1641)’. Het werk van beeldend kunstenaar Susanna Brenner heeft een multidisciplinair karakter. Beeld, geluid en draad worden met elkaar verweven, en hierdoor ruimtes in beweging gebracht. 

De kunstinstallatie is te zien op:

Zaterdag 9 september            15:00- 22:00

Vrijdag 15 september             15:00- 20:00

Zaterdag 16 september          15:00- 20:00

Vrijdag 22 september             15:00- 20:00

Zaterdag 23 september          15:00- 20:00

Adres: Akerdijk 10, Lijnden. De entree is op donatiebasis. Helaas is door de monumentale trappen en drempels de voorstelling niet rolstoeltoegankelijk.

Verdere informatie is te vinden op www.erfgoedparade.nl

Geef een reactie