Onder druk ontstaan diamanten

Vanochtend kwam Micky Adriaansens, minster Economische Zaken en Klimaat, op werkbezoek in het mooie Haarlemmermeer. En er viel wat te zien en te leren! De focus lag op ons slimme stroomnetwerk, een samenwerking op ons werklandschap Schiphol Trade Park. Een enorm slim voorbeeld van hoe we slimmer, goedkoper en duurzamer met ons stroomtekort kunnen omgaan. We begonnen de ochtend bij het geheel duurzame Intercity Hotel, een van de eerste bewoners van dit werklandschap. Zij zijn een van de vier bedrijven die een stroomcontract hebben weten af te sluiten. In elk van deze stroomcontracten zit ruimte. Zoveel zelfs dat elf (!) nieuwe bedrijven hiervan gebruik kunnen maken. Een van die bedrijven is Intralox, die zelf dus geen stroomcontract heeft, maar gebruik maakt van de overcapaciteit van de buren. Dat zouden meer bedrijventerreinen moeten doen! Zo blijkt maar weer dat door schaarste van stroom er toch zaken vloeibaar worden ’’onder druk ontstaan diamanten’’. En dat mijn motto hier weer helemaal van toepassing is ’’Als je niet kan delen, kan je niet vermenigvuldigen’’. Door slim met elkaar te delen kunnen bedrijven hun bedrijfsvoering betrouwbaar voortzetten en kunnen ze van elkaar profiteren (waar de een stroom krijgt van de ander, zorgt de ander voor het vullen van (vergader)kamers bij de een). We hadden ook nog tijd voor een bezoek aan een perceel olifantengras / Miscanthus en een pitch van Biobound, die het gras gebruikt voor beton dat CO2 opslaat. Een uniek verhaal in Haarlemmermeer. Waar ondernemerszin groot in kan zijn. Goed dat de mensen van het ministerie EZK zo enthousiast werden. Hier gaan we zeker meer van horen!

Lees hier ons persbericht over het bezoek:

Op donderdag 16 november bracht demissionair ministerMicky Adriaansens (EZ en Klimaat) een bezoek aan Schiphol Trade Park in gemeente Haarlemmermeer. Zij was daar op uitnodiging van wethouder Marja Ruigrok (EZ) om meer te horen over het eerste collectieve en duurzame energiesysteem van Nederland. Tijdens het bezoek werd ook stilgestaan bij Olifantsgras. Een bijzonder gewas wat rondom Schiphol groeit en voor vele doeleinden kan worden gebruikt.

Stroomtekort 
In het hele land, dus ook in Haarlemmermeer, hebben ondernemers te maken met een tekort aan elektriciteit. Ook de ondernemers op Schiphol Trade Park (STP) werden met een beperkte stroomcapaciteit geconfronteerd toen zij daar twee jaar geleden op het businesspark arriveerden. Daarom zette de eigenaar van STP, SADC, samen met 15 aanwezige bedrijven,een energiecollectief op. Binnen dit virtuele netwerk, ook wel Energy Hub, delen de bedrijven de capaciteit op het bestaande net.

Hoe werkt het? 
De bedrijven binnen het energiecollectief delen hun gereserveerde gecontracteerde stroomcapaciteit met elkaar om zo de drukte op het net te omzeilen. Dat gebeurt door middel van een lokaal, virtueel stroomnetwerk dat de gezamenlijke belasting op het stroomnet bewaakt door constant het stroomverbruik te meten. Op die manier kunnen bedrijven die geen of te weinig capaciteit hebben de ongebruikte capaciteit van bedrijven gebruiken die nog wel capaciteit hebben. Dat is slimmer, goedkoper en duurzamer want niet alleen krijgen alle bedrijven de elektriciteit die ze nodig hebben maar door te delen bespaart iedereen geld. Een bijkomend voordeel is dat onnodige CO2-uitstoot wordt vermeden. 

Wethouder Marja Ruigrok: “We zijn trots op dit innovatieveinitiatief van SADC en onze ondernemers. Het delen van stroom met je buren is een slimme en duurzame oplossing voor het huidige stroomtekort. Dat wilden we vandaag graag laten zien aan de minister. Inmiddels hebben ook de ondernemers op andere plekken, zoals de Amsterdamse Haven, besloten om een elektriciteitscollectief op te richten. Zo blijkt maar weer dat goed voorbeeld doet volgen!”

Olifantsgras 
Naast een bezoek aan Intralox, één van de deelnemende bedrijven aan het energiecollectie, nam de minister ook een kijkje bij het olifantsgras, ook wel Miscanthus. Dit gewas groeit rondom Schiphol en dient meerdere doelen: het is een diervriendelijk middel om vogels rondom de start- en landingsbanen te weren en het verhoogt opname van CO2 en de afvang van fijnstof. Daarnaast kan het worden verwerkt in beton, papier en andere producten. Naast één van de olifantsgraskwekers van de miscanthusgroep ontmoette zij daar ook de ondernemers van BioBound uit Cruquius. Een bedrijf wat betonproducten maakt van gerecycled olifantsgras en betonpuin. 

Uitleg stroomnetwerk:

Geef een reactie