Innovatieve oplossing stroomtekort

Goed voorbeeld doet goed volgen! Op bedrijventerrein Schiphol Trade Park wordt ruimte in het stroomnetwerk met andere bedrijven gedeeld. Een simpele en innovatieve oplossing voor het nijpende stroomtekort. Als het in Haarlemmermeer kan, dan kan het overal. Laat je inspireren door dit voorbeeld!

Op businesspark Schiphol Trade Park van gebiedsontwikkelaar Schiphol Area Development Company (SADC) is een belangrijke mijlpaal bereikt in de realisering van een uniek lokaal virtueel stroomnetwerk. Daar werd op 14 april het Energie Collectief Schiphol Trade Park gelanceerd waarbij vier bedrijven live op het netwerk werden aangesloten. 

Oplossing voor tekort stroomcapaciteit 

Het virtuele net is de oplossing voor het tijdelijke tekort aan stroomtransportcapaciteit in de regio Schiphol. Deze oplossing is gerealiseerd dankzij intensieve samenwerking tussen SADC, bedrijven op Schiphol Trade Park, netbeheerder Liander en technologiebedrijf Spectral. Binnen het collectief delen de aangesloten bedrijven de beschikbare stroomcapaciteit voortaan slim met elkaar.  

Task Force Provincie Noord-Holland

Het virtuele net is financieel ondersteund vanuit de Taskforce Noord-Holland. Edward Stigter (gedeputeerde Klimaat en Energie van de provincie Noord-Holland en voorzitter Taskforce Energie infrastructuur Noord-Holland) onthulde samen met Eva Klein Schiphorst (algemeen directeur SADC) en Huibert Baud (Liander) symbolisch het virtueel netwerk op Schiphol Trade Park. 

rechts Eva Klein Schiphorst (algemeen directeur SADC), Huibert Baud (Liander) en Edward Stigter (gedeputeerde Klimaat en Energie van de provincie Noord-Holland en voorzitter Taskforce Energie infrastructuur Noord-Holland)

Van links naar rechts Eva Klein Schiphorst (algemeen directeur SADC), Huibert Baud (Liander) en Edward Stigter (gedeputeerde Klimaat en Energie van de provincie Noord-Holland en voorzitter Taskforce Energie infrastructuur Noord-Holland). Foto: SADC.

Marja Ruigrok wethouder innovatie en bedrijventerreinen was aanwezig bij de lancering: “Het virtuele net maakt mogelijk dat bedrijven zónder stroomcapaciteit de ongebruikte capaciteit van bedrijven mét capaciteit kunnen gebruiken, hoe fantastisch is dat. Goed voorbeeld doet goed volgen!”

Wethouder Jurgen Nobel van onder meer luchthavenzaken en energietransitie: “Dreigend stroomtekort wordt de komende jaren een steeds groter probleem in de ontwikkeling van bedrijventerreinen zoals Schiphol Trade Park. Dit virtuele net laat zien dat we blijven zoeken naar oplossingen om niet alleen de bedrijfsvoering in stand te houden of verbeteren maar ook verder kunnen verduurzamen.” 

Tijdens piekmomenten wordt de beschikbare netcapaciteit aangevuld met (zonne)energie uit batterijen en – als het echt niet anders kan – met generatoren.

Meer informatie? Lees er alles over site van SADC: https://www.sadc.nl

Geef een reactie