Cruquius krijgt subsidie voor uitbreiding buitenmuseum

Museum de Cruquius kan het ‘buitenmuseum’ Haarlemmermeer binnenkort gaan uitbreiden met vijf nieuwe verhalenpalen. Het college heeft besloten om daarvoor een eenmalige subsidie beschikbaar te stellen van bijna 30.000 euro. De verhalenpalen vertellen de geschiedenis van Haarlemmermeer, beginnende in 1852, en vooral in relatie tot de plek waarop ze geplaatst worden (HC Nieuws)

Vier van de vijf nieuwe verhalenpalen zullen straks langs de Ringvaart geplaatst worden. In Halfweg zal bij de paal met de naam VAART worden verteld over de sluizen en trekvaart. In de buurt van Schiphol-Oost zal een paal met de naam BOM worden neergezet, die het verhaal verteld over een bomaanslag bij Schiphol in 1940.

De andere drie palen (PAAL, PLEMP en JJ17) vertellen over de drooglegging, het eerste nieuwe land en de verkavelingssructuur in de gemeente. De vijf nieuwe palen zullen door dezelfde kunstenaar worden vormgegeven die dat ook voor de eerste twintig heeft gedaan.

Wethouder Marja Ruigrok is enthousiast over de uitbreiding van het buitenmuseum. Ze legt uit dat met de verhalenpalen ook meteen nieuwe fietsroutes in de gemeente zijn ontstaan die langs de palen lopen. Ruigrok denkt wel dat je die fietsroute in stukjes zal moeten gaan doen, omdat het anders wel een erg lang stuk wordt om te fietsen. 

Door Joost Verhagen

Meer Verhalenpalen in Haarlemmermeer

Als je aan een museum denkt dan zie je meestal een gebouw voor waar je, na het kopen van een kaartje of het laten zien van je museumkaart, naar kunst gaat kijken of leert over geschiedenis. Maar Haarlemmermeer heeft ook een ‘buitenmuseum’. Dat bestaat niet alleen uit de vele kunstwerken in de buitenruimte maar ook uit de twintig Verhalenpalen van Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius (SHMDC). Op die Verhalenpalen is informatie te vinden over de geschiedenis van de plek waar de paal is geplaatst. Binnenkort komen er in de gemeente nog vijf Verhalenpalen bij. Het college van B&W heeft namelijk op 21 november 2023 besloten daarvoor een subsidie toe te kennen.

Ringvaart  

Verspreid door de gemeente staan nu twintig Verhalenpalen zoals bij de Spaarndammerdijk en Eendenkooi Stokman. De museum stichting wil aan het bestaande ‘buitenmuseum’ vijf nieuwe Verhalenpalen toevoegen en heeft daarvoor een subsidie aangevraagd van 29.750 euro. De plaatsing van de nieuwe verhalenpalen is onderdeel van (het uitvoeringsprogramma van) de visie Ringdijk en Ringvaart. Een van de doelen van het programma is om de Ringdijk en Ringvaart aantrekkelijker te maken voor recreatie en de identiteit van de dijk te versterken. Om die reden zullen vier van de vijf palen te vinden zijn langs de Ringvaart.

De vijf nieuwe Verhalenpalen  

De paal VAART wordt in Halfweg geplaatst, nabij de sluizen en de trekvaart. De tweede paal, BOM, wordt langs de Ringvaart bij Schiphol-Oost geplaatst, en vertelt het verhaal over een bomaanslag op Schiphol in 1940. Als derde wordt PAAL geplaatst, een verhalenpaal langs de Ringvaart bij Rijsenhout, over één van de eerste stukken ‘nieuw land’ in de polder. PLEMP is de vierde paal, die het verhaal vertelt van Gemaal De Leeghwater in Buitenkaag. Bij de Gerritshoeve, vlakbij het station in Hoofddorp, wordt paal JJ17 geplaatst, die verwijst naar de verkavelingsstructuur van de Haarlemmermeerpolder. 

Wethouder Marja Ruigrok (Cultuur):

Onze rijke geschiedenis ligt door deze verhalenpalen letterlijk op straat. En dat is fantastisch want zo heeft iedereen toegang tot de verhalen en het erfgoed van Haarlemmermeer. Met deze vijf extra Verhalenpalen kunnen we nog meer details van die geschiedenis met inwoners en bezoekers delen.

Verhalenpalen

Op diverse plekken in de gemeente staan al verhalenpalen. Foto; Kees van der Veer

Fietsen langs de Verhalenpalen  

Je kunt de geschiedenis van Haarlemmermeer ook beleven op de fiets. Visit Haarlemmermeer heeft namelijk vier fietsroutes ontwikkeld die in lengte variëren van ±20 tot 45 km en die verschillende Verhalenpalen aandoen. Op de speciale fietskaart zijn de QR-codes van 15 Verhalenpalen te vinden met een verhaal en het bijbehorende fietsknooppunt. Vanzelfsprekend zullen de vijf nieuwe Verhalenpalen ook aan de routes worden toegevoegd wanneer deze in het voorjaar geplaatst zijn. 

Geef een reactie