Justin Hendriks Leidsch Dagblad & Wim Wegman, Haarlems Dagblad LISSE, LISSERBROEK
Asfalt is emotie, zeker als je er ellenlang op wacht, of als het opeens in je buurt komt te liggen. De verkeerswethouders van Lisse en Haarlemmermeer stralen daarom een behoedzame vorm van daadkracht uit. Ze zijn druk in de weer om de bereikbaarheid in de Bollenstreek en de zuidelijke Haarlemmermeer te verbeteren. Maar de bewoners kunnen nog uitgebreid hun zegje doen. En pin ze even niet vast op jaartallen.
,,Het boeit een inwoner die van Lisserbroek naar Lisse rijdt natuurlijk niets dat hij van de ene gemeente naar de andere gaat en van Noord- naar Zuid-Holland. Die gaat gewoon de brug over en denkt, dit is mijn gebied’’, zegt Jolanda Langeveld, wethouder mobiliteit in Lisse. Samen met haar Haarlemmermeerse collega Marja Ruigrok probeert ze de weg voor die inwoner inderdaad zo soepel mogelijk te maken. Dat is een behoorlijke uitdaging, nu Haarlemmermeer in het zuidwesten van de polder het komende decennium vele duizenden woningen wil bouwen.
Achter de schermen gebeurt er volgens de beide bestuurders een hoop, al is het voor diezelfde inwoner soms niet goed zichtbaar. ,,Er wordt al jaren gepraat over de problemen en mensen vragen ons dan: ‘Waar zijn jullie nou mee bezig?’’’, zegt Marja Ruigrok. ,,Nou, we werken echt kneiterhard om de bereikbaarheid te verbeteren. En dat doen we ook echt samen. We zien dit als een gezamenlijk gebied waar onze inwoners over en weer wonen, werken, recreëren, nou ja, alles.’’
Ingewikkeld

Die samenwerking is tegelijkertijd ‘best ingewikkeld’, zeggen de beide wethouders .,,Het dubbeldorp Lisse-Lisserbroek valt niet alleen in twee gemeenten en provincies, maar ook in twee verschillende veiligheidsregio’s en heeft te maken met twee verschillende openbaar-vervoerconcessies. Dat moeten we allemaal op elkaar afstemmen’’, legt Langeveld uit.
Een belangrijk knelpunt in de bereikbaarheid is de Lisserbrug, en dat blijft voorlopig zo. Langeveld: ,,We zouden de brug graag afwaarderen als een belangrijke route. Want niemand zit te wachten op doorgaand verkeer door zijn dorpskern. Maar dan moeten we wel alternatieven hebben’’, zegt ze. Die zitten in de pijplijn, maar het kan in enkele gevallen nog vele jaren duren voordat ze ook werkelijkheid zijn.’’
Ruit
In het totaalpakket om het verkeer in het hele gebied beter te regelen, moet er een ‘ruit’ om Lisse komen. De twee gemeenten doen samen met de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland, de samenwerkingsverbanden Holland Rijnland, Vervoerregio Amsterdam en de gemeenten Noordwijk, Hillegom en Teylingen onderzoek naar de mogelijkheid om rond Lisse en Lisserbroek een nieuwe belangrijke verbindingsweg aan te leggen. Deze weg verbindt de provinciale weg N208 met de N207 in het zuiden en oosten van Lisse en Lisserbroek. De ruit moet aansluiten op de A44. Zo ontstaat er een aantrekkelijke oost-westverbinding voor het hele gebied.
Ter hoogte van de 2e Poellaan willen de samenwerkende partners graag een verlenging aanbrengen onder de naam Poelweg. Zo ligt er aan de buitenrand van de dorpen straks voor het grootste gedeelte een belangrijke ontsluitingsweg van en naar de dorpen. ,,De insteek daarvan is natuurlijk dat dat ook druk wegneemt van de andere knelpunten”, zegt Ruigrok. ,,Het moet zoveel aantrekkelijker worden dat verkeer die route wel móet nemen.”
HOV

De provincies investeren in hoogwaardig openbaar vervoer, afgekort HOV. Een snelle buslijn tussen Noordwijk en Schiphol is volgens de wethouders niet alleen handig om van of naar de eindbestemming te komen, maar ook een belangrijke schakel in het al bestaande ov-netwerk. Naast het aanleggen van een route speciaal voor de bus, komen er naast die weg ook loop en fietsroutes om sneller van a naar b te kunnen. Dat moet inwoners motiveren om de auto te laten staan.
De wethouders verwachten dat de bus veel toevoegt en vooral in de nog nieuw te bouwen wijken. Ruigrok: ,,Inwoners motiveren om een ander vervoermiddel te gebruiken lukt het best wanneer iemand verhuist of een nieuwe baan heeft. Als de nieuwe bewoners in de nog te bouwen wijken komen wonen, rijdt de bus er al. Dat moet stimuleren om er meteen gebruik van te maken.”
Lisserbroek
Ondertussen probeert Marja Ruigrok de verkeershinder in en rond Lisserbroek zo veel mogelijk binnen de perken te houden. Zeker als daar, om te beginnen, 2900 nieuwe woningen komen. ,,De gemeenteraad is daar donderdag unaniem mee akkoord gegaan, ook met de verkeersmaatregelen die daarbij horen. Ik heb al eerder gezegd dat we op dit moment geen knelpunten gaan oplossen. Maar we zorgen er wel voor dat het probleem in elk geval niet groter wordt’’.
De gemeente doet dat onder meer met een ‘knip’ in de IJweg, waardoor daar geen doorgaans verkeer meer kan rijden. In het nieuwe dorpshart van Lisserbroek komt bovendien een klein winkelcentrum en uitgebreide sportfaciliteiten, zodat inwoners daarvoor niet meer de brug over hoeven.
Brug hergebruiken
Verder kijkt de gemeente naar mogelijkheden om juist het fietsverkeer te stimuleren. ,,We zoeken naar mogelijkheden om meer doorfietsroutes aan te leggen, zodat er een aantrekkelijker alternatief voor de auto komt’’, zegt Ruigrok. “Als in 2026 en 2027 de A44 op de schop gaat hebben we vast een mooie fietsbrug voor fietsers klaarliggen. Letterlijk. We hebben een bestaande brug op de kop getikt en die gaan we aanpassen, hergebruiken en over de Hoofdvaart leggen zodat er voor fietsers een aantrekkelijke route ontstaat.’’
Keukenhof
Een bloeiende Bollenstreek zorgt voor veel bezoekers in de omgeving en dat resulteert in drukke wegen. Het blijft jaarlijks een moeilijk vraagstuk om de bezoekers van onder meer Keukenhof zo goed en vloeiend mogelijk naar en van het park te krijgen. Langeveld noemt het openen van ‘Station Keukenhof’ als mogelijke optie om in de drukke periode mensen per trein naar Lisse te laten komen.
,,Dat is best ingewikkeld”, zegt Langeveld. ,,De trein moet daar stoppen en dat kost tijd voor het hele traject. Daar moeten we goed met elkaar voor zitten.” Door de werkzaamheden aan de A44, waarin de snelweg voor lange tijd deels lam wordt gelegd, ziet de wethouder daar wel serieuze kansen. ,,We hebben het al eerder vanuit Lisse en de Keukenhof geprobeerd, maar dat werkte niet omdat de periode te kort was. Met de A44 zijn we echt wel wat jaren bezig. Dat geeft ons een nieuwe kans om dat nog eens een keertje onder de aandacht te brengen.”

Foto’s Anchrit Edelaar
