Een festivalbeleid

Met meer dan 300 per jaar zijn de festivals niet meer weg te denken uit Amsterdam. Inmiddels is het diverse, kwalitatieve aanbod een internationale trekpleister. Als verschaffer van banen en sociale activiteiten blijft het ook een belangrijke impuls voor economie en maatschappij. Gemeente Amsterdam maakt het festivalorganisatoren soms nog bijster lastig. Ook is voor omwonenden het indienen van een klacht over de geluidsoverlast of afval een behoorlijke kluif. Onnodig vinden VVD en D66 en daarom dienen zij een initiatiefvoorstel in om tot een duidelijk festivalbeleid te komen. Helderheid voor ondernemers en Amsterdammers.

D66 raadslid Van Dantzig: “Er valt veel te winnen voor zowel organisatoren als omwonenden als er een uniform festivalbeleid komt. Nu is er een wirwar aan regelgeving en beleid, wat per stadsdeel ook nog eens verschilt. Zo kan een organisator die in meerdere stadsdelen een festival organiseert te maken krijgen met regelgeving uit 7 verschillende stadsdelen wat betreft geluidsoverlast, hygiëne en veiligheid”.

Naast uniforme regelgeving pleiten VVD en D66 ervoor dat vergunningverlening efficiënter verloopt en op tijd wordt verleent. In veel gevallen blijkt dat de vergunning te laat doorkomt. Soms pas 1 week van te voren voor het festival. Dit is te laat voor organisatoren die grote investeringen hebben gedaan, maar ook te laat voor omwonenden om op tijd bezwaar aan te kunnen tekenen tegen de verlening van de vergunning. VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok:

“Nu hebben sommige festivalorganisatoren de inzet van een fulltime medewerker nodig voor alleen het papierwerk bij vergunningverlening en dan zitten ze nog lange tijd in onzekerheid of het festival wel of niet mag doorgaan. Het moet makkelijker gemaakt worden om festivals te organiseren waarbij uiteraard rekening moet worden gehouden met de omgeving”.

Rekening houden met de buurt

Festivals hebben een behoorlijke impact op de leefomgeving. Rekening houden met de buurt en omwonenden is essentieel om de stad er als geheel op vooruit te laten gaan. Veel festivals hebben ook juist een lokaal karakter. De grote kennis bij sommige stadsdelen speelt in de uitvoering daarom een belangrijke rol. Van Dantzig: “Ook moet er een duidelijke en simpele klachtenafhandeling komen. Momenteel is het voor klagers vaak onduidelijk waar zij terecht kunnen met klachten en wat er met hun klacht gebeurt”.

Meer kansen, meerjarige vergunningen

Daarnaast pleiten de partijen voor het verstrekken van een meerjarige vergunningen. Ruigrok: “Elk jaar wordt de ondernemer opnieuw in onzekerheid gebracht: mag dit festival dit jaar wel plaats vinden op deze plek? Dat zorgt voor korte termijn denken bij de ondernemer waarbij meerjarenbeleid en ontwikkeling onmogelijk zijn”.

Klik hier om het voorstel te lezen. En hier voor de motie Governors Island voor het Marineterrein.

Nog meer nieuws over festivals:

Na het plaatsen van een tweet over het voortbestaan van het Jordaanfestival pakten zowel AT5, het Parool als de Telegraaf dit nieuws op.

Artikel op VVD site

Lees het artikel in het Parool

En op AT5 

AT5 Jordaan

 

 

Ruben

Parool Jordaan

 

VVD wil opheldering over afwezigheid gratis drinkwater

 

 

Discussienota veilig uitgaan

10-04-2015

Een veilig en gezond uitgaansklimaat

Amsterdam kent een veelzijdig nachtleven met clubs, dance festivals en feesten voor iedere smaak. In de stad kun je elke dag terecht in een van de vele clubs en cafés die de stad rijk is. Of je nu liefhebber bent van elektronische muziek, live muziek, rockbandjes of jazz optredens: in Amsterdam hoef je je in de avonduren geen minuut te vervelen.

Wereldwijd staat het Amsterdamse uitgaansleven bekend als belangrijke speler in de dance scene en van oudsher heeft Amsterdam een grote aantrekkingskracht op organisatoren van evenementen. Het hele jaar door worden er evenementen georganiseerd in de stad, maar met name in de zomermaanden is het aanbod en de verscheidenheid groot.

De vele evenementen en het bruisende uitgaansleven zijn volgens de fracties van D66 en de VVD een absolute verrijking voor de stad. Beide fracties maken zich echter zorgen over het gebruik van harddrugs in deze scene en de risico’s die daarmee samengaan. Daarnaast zorgt het groeiende aantal alcohol gerelateerde ambulanceritten ervoor dat beide partijen gezamenlijk de discussie willen voeren over hoe de risico’s van harddrugs en overmatig alcoholgebruik beperkt kunnen worden. D66 en VVD pleiten ervoor om de gezondheid van bezoekers centraal te stellen bij het maken van keuzes met betrekking tot drugs- en alcoholbeleid.

 

Lees hier het document. 

 

Geef een reactie