De Zilveren Microfoon

Artikel HCNieuws – Wie heeft er als kind zijnde niet van gedroomd? MeerRadio heeft voor de derde achtereenvolgende jaar een workshop ‘Maak nieuws bij MeerRadio’ gegeven. Bij scholen is deze workshop zeer populair en de handschoen wordt dan ook elk jaar graag door ze opgeraapt. De opdracht is duidelijk: Maak een zelfgemaakte nieuwsuitzending.

En zo kan het gebeuren dat je als leerling van een winnende groep plotseling in een echte radiostudio zit. En ook nog eens een prijs uitgereikt krijgt. Wauw! Dat is gaaf! De glunderende gezichten vertelden genoeg. MeerRadio geeft deze workshop in samenwerking met cultuurcentrum Pier K en wordt gegeven in twee delen. Eerst komt een ervaren journalist die de klas deelgenoot maakt van zijn journalistieke ervaringen en vertelt dan over hoe het nieuws gemaakt wordt, de media-ervaringen en bereidt de klas het praktijk gedeelte. Daarna wordt er een bezoek gebracht aan de studio’s en maken ze samen, onder begeleiding van een radiotechnicus, een door hen zelf gepresenteerde uitzending.

KOPKLAS Het is niet eenvoudig want een belangrijk vereiste is dat je de Nederlandse taal goed machtig bent. In de Kopklas krijgt de leerling de kans om in één jaar tijd de taalachterstand in te lopen. Aan het eind van de Kopklas krijgen men een schooladvies, dat vaak minstens een niveau hoger is dan toen ze van de basisschool kwamen.
De tweede prijs werd zeer geprezen; “zeer gemotiveerd, positieve en leergierigen die allemaal trots zijn om in de Kopklas te zitten. Ze hebben enorm hun best gedaan om te bewijzen dat je, ondanks een taalachterstand, een uitdaging kan aangaan en een prijs kan winnen met het maken van een radionieuwsuitzending. De jury wil benadrukken dat dit een topprestatie is wanneer je beseft dat sommige leerlingen uit de Kopklas Amsterdam locatie IJburgCollege pas 2 jaar in Nederland zijn.”

FLEXIBILITEIT De leerlingen van groep 7 van obs De Zwanebloem in Zwaanshoek wonnen de eerste prijs en daarmee de Zilveren MeerRadio Microfoon. Zij maakten, volgens de jury, de beste, door basisscholen zelf gemaakte nieuwsuitzending in de workshopserie “Maak Nieuws bij MeerRadio”. De jury was tijdens de voorbereidingen en het studiobezoek onder de indruk van de flexibiliteit van de leerlingen van De Zwanebloem. Er moest hier en daar wat geschoven worden met rollen en teksten, de scherpe nieuwsgierige vragen en de aankondigingen in het interview vielen op, er was een opvallend goede techniekbijdrage, een goed improvisatievermogen én een duidelijk gevoel voor radio bij meerdere leerlingen. Verder waren de leerlingen zeer enthousiast en talentvol.
De prijzen werden uitgereikt in de bomvolle radiostudio van MeerRadio door wethouder Marja Ruigrok en voormalig medewerkster van MeerTelevisie en nu radio- en televisiepresentatrice in Hilversum, Marieke Elzinga. Zij won dit jaar de Zilveren Radio Vrouw als beste vrouwelijke DJ. In 2017 won zij de Aanstormend Talent Award.

Geef een reactie