Immaterieel erfgoed

De Kortebaandraverij Hoofddorp is bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat heeft het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland (KIEN) bekendgemaakt.

Het bestuur heeft hard gewerkt om de kortebaandraverij als immaterieel erfgoed benoemd te krijgen. Dat is gelukt! Dat is mooi, want juist tradities en verhalen zijn het waard om bewaard te blijven“

, zegt wethouder Marja Ruigrok van Cultuur.

Wat is immaterieel erfgoed?

Het gaat volgens Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland om immaterieel erfgoed als cultuuruitingen voor een gemeenschap ‘een gevoel oproepen van identiteit en continuïteit’. Tradities die van generatie op generatie worden doorgegeven. Bijschrijving in de Inventaris Immaterieel Erfgoed moet mensen helpen het erfgoed toekomstbestendig te houden.

De kortebaandraverij in Hoofddorp is al even oud als Haarlemmermeer zelf. Berichten over wedstrijden tussen paarden dateren van 1850, toen de drooglegging nog in volle gang was. In Sloten, van oudsher het droogste stuk, werd er al om het hardst gedraafd. Boeren schepten zondags na de kerk tegen elkaar op: ‘Mijn paard is sneller dan die van jou, wedden dat ik eerder in het café ben?’ Zo is het ooit allemaal begonnen staat te lezen op de website van de Stichting Kortebaan Hoofddorp.

Kortebaandraverij Hoofddorp is immaterieel erfgoed. Foto: Margo Oosterveen

De kortebaandraverij is een wedstrijd tussen telkens twee paarden, die strijden volgens het zogenaamde ‘knock-out’ systeem. Het paard dat als eerste twee ritten heeft gewonnen gaat door naar de volgende omloop. Net zolang tot er één winnaar overblijft. Na een aantal jaren weg te zijn geweest werd de kortebaandraverij in Hoofddorp in 2011 voor het eerst weer verreden. De Kruisweg wordt over een lengte van circa 300 meter voorzien van een dikke laag zand, er worden dranghekken geplaatst en het feest kan beginnen.Gepubliceerd op: 11 dec 2020

Geef een reactie