Geef die brug een naam!

Hoe leuk is dit? Inwoners van Haarlemmermeer kunnen zelf namen voordragen voor de vele bruggen die nog geen naam hebben. We eind 2019 zijn begonnen met de zes bruggen over de Hoofdvaart.

Het gaat om twee bruggen in Abbenes, drie bruggen in Nieuw-Vennep en één brug in Lijnden. De gemeente kreeg originele en mooie voorstellen binnen. Daaruit heeft het college een keuze gemaakt.

De bruggen over de Hoofdvaart heten voortaan:  

Dr. J.P. Heije was arts en tekstdichter. Hij verbleef regelmatig bij vrienden in Abbenes en zijn graf ligt langs de Dr. Heijelaan in Abbenes. 

  • De brug bij het gemaal in Lijnden heet nu Wittebrug.  

In de Lijndense gemeenschap wordt deze brug veelal aangeduid als de witte brug, gezien de kleurstelling van deze brug. 

Neeltje Borreman was de echtgenote van Pieter Boekel die onderwijzer was in Abbenes. Zij heeft als vrouw van Pieter Boekel veel voor Abbenes betekend. Omdat er al een Pieter Boekelpad in Abbenes is, kreeg de brug de naam van de vrouw. 

  • De brug ter hoogte van de Madeliefstraat in Nieuw-Vennep heet nu Spoorbrug.  

Veel Vennepers noemen het al de Spoorbrug. Er bestaat ook een oude ansichtkaart van deze brug met de naam “Spoorbrug” erop. 

  • De brug in het verlengde van de Guldenweg in Nieuw-Vennep heet nu Linquendabrug.  

Deze brug verbindt de wijk Linquenda met het gedeelte van Nieuw-Vennep dat ten oosten van Nieuw-Vennep ligt. Gezien de ligging van deze brug is voor de Linquendabrug gekozen. 

  • De brug over Hoofdvaart tussen de Bosstraat en de Nieuwstraat in Nieuw-Vennep heet nu Pieter Bakkerbrug

Pieter was een bekende aannemer in Nieuw-Vennep. Hij heeft hier veel woningen gebouwd waaronder de woning Nieuwstraat 2 waar hij ook heeft gewoond. Pieter Bakker is in 1957 overleden.  

Wethouder Marja Ruigrok en burgemeester Marianne Schuurmans

Deze foto is voor corona, in 2019, genomen. In het kader van het project: geef bruggen een naam. Foto: Goulmy Design & Fotografie

Daarnaast kwam er een voorstel voor de brug over de Kagertocht. Dat voorstel is door het college overgenomen: 

Dirkje Menkens-van der Spiegel werkte voor de radio en schreef in 1927 schreef haar eerste  boek Een andere jongen. In totaal schreef ze meer dan vijftig boeken. Daarnaast schreef ze  feuilletons in de Nieuwe Leidsche Courant. Een aantal van deze feuilletons verscheen later in  boekvorm. 

Door de coronamaatregelen is een onthulling van de naambordjes niet mogelijk zodat ze zonder publiek worden geplaatst. Wel is van de bruggen een film gemaakt met Marja Ruigrok, wethouder Cultuur. In overleg met de nazaten volgt er bij de Dr. J.P. Heijebrug een moment op een later tijdstip.  

Alle bruggen verdienen een naam 

Wethouder Ruigrok: ”Alle bruggen in Haarlemmermeer verdienen een naam. Daarom roep ik uw hulp in. Weet u een goede naam voor een brug? Doe dan mee en neem een kijkje op onze website voor de voorwaarden: ‘Geef bruggen een naam’

Geef een reactie