De HOVASZ is klaar!

De nieuwe busbaan HOVASZ (Hoogwaardig Openbaar Vervoer Aalsmeer Schiphol-Zuid) tussen Aalsmeer en Schiphol-Zuid is in gebruik. Het project waar ook de herinrichting van de N196 in Haarlemmermeer, de Burgemeester Kasteleinweg in Aalsmeer en de Koningin Maximalaan in Uithoorn bij horen, is nu zo goed als afgerond. “Ik ben supertrots op deze snelle fiets- en busverbinding,”zegt wethouder Verkeer en Vervoer en lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio Amsterdam Marja Ruigrok “Het is nu voor fietsers veel veiliger geworden en met de bus zijn we nóg beter bereikbaar én dat helemaal elektrisch!” 

Regionaal HOV-netwerk

De nieuwe 4,6 kilometer lange busbaan is één van de schakels in het regionale HOV-netwerk. HOV staat voor frequent, comfortabel en betrouwbaar busvervoer en is een aantrekkelijk alternatief voor de auto. De vrij liggende busbaan loopt van de kruising met de Fokkerweg (gemeente Haarlemmermeer) tot aan de kruising met de Poelweg (gemeente Uithoorn). In Aalsmeer loopt de busbaan langs twee nieuw aangelegde haltes en langs het nieuwe busstation. Het busstation voorziet in oplaadpalen voor de elektrische R-net bussen die vanaf 12 december 2021 over het nieuwe tracé rijden. 

De nieuwe vrij liggende busbaan naar Schiphol-Zuid

Een bushalte langs de nieuwe busbaan. Afbeelding: provincie Noord-Holland. 

Rotondes

Tegelijk met de aanleg van de busbaan is de naast gelegen weg opnieuw ingericht als een tweebaansweg voor lokaal bestemmingsverkeer. Op het HOVASZ-traject zijn zes rotondes aangelegd. Bij vijf rotondes rijdt de bus recht door over de rotonde heen. Zo rijdt de bus minder bochten en is de busrit niet alleen sneller maar ook comfortabeler voor reizigers. Alleen op de rotonde bij de Zwarteweg rijdt de bus met het verkeer mee.

Fietssnelpad

Voor fietsers is er in Aalsmeer, parallel aan de Burgemeester Kasteleinweg (N196), 1,6 kilometer fietssnelpad aangelegd en is het fietspad over een lengte van ruim 2 kilometer verbreed. Ook zijn er een fietsonderdoorgang bij de Aalsmeerderbrug en een fietstunnel bij het kruispunt met de Legmeerdijk aangelegd, zodat fietsers veilig en sneller de weg kunnen oversteken.

De fietsonderdoorgang bij de Aalsmeerderbrug

De fietsonderdoorgang bij de Aalsmeerderbrug. Foto: provincie Noord-Holland. 

Nieuwe verkeerssituatie

Voor veel weggebruikers is de nieuwe busbaan en de herinrichting van de Burgemeester Kasteleinweg wennen. Om het verkeer de eerste tijd goed bekend te laten maken met de nieuwe verkeerssituatie zijn daarom op meerdere locaties tijdelijk verkeersmaatregelen genomen, zoals extra bebording en belijning.

Bedankt

De aanleg van de nieuwe busbaan en de herinrichting van de naastgelegen weg en fietspaden hebben tijdens de werkzaamheden voor meerdere afsluitingen gezorgd. De samenwerkende partijen danken de weggebruikers, ondernemers, (brom)fietsers en bewoners voor het geduld dat zij hebben getoond.

Geef een reactie