Spiderwoman

Marja Ruigrok (56) uit Rijsenhout is VVD wethouder in Haarlemmermeer. Haar knalrode ‘Spider Woman’ heeft ze al bijna 30 jaar en is inmiddels haar handelsmerk “Dakje open, lippenstift op en gaan.”

“Ik was 27 ik toen ik mijn Alfa Romeo Spider zag staan bij de garage in Amsterdam Zuid-Oost? Ik werd direct verliefd op het geraffineerde model en kocht hem van mijn eerste zelfverdiende eigen ondernemers geld. Dat hij rood was, maakte hem extra aantrekkelijk. Racing red is de perfecte kleur voor zo’n wagentje. Achterop heb ik de letters ‘Spider Woman’ laten plaatsen, in dezelfde Italiaanse stijl als de auto zelf.

Hoewel er maar twee personen inpassen en de kofferbakruimte niet riant is, is ‘ie toch multifunctioneel. Zo heeft hij al een keer goede dienst gedaan tijdens de verhuizing van mijn bedrijf. Met het dak naar beneden passen er meer computers in dan je denkt. Ook tijdens de inzamelingsactie voor kerstpakketten voor vluchtelingen afgelopen kerst, voldeed mijn spidertje perfect. Hij is gebouwd in 1993, jong genoeg om in de milieuzones te mogen rijden en toch al bijna een klassieker. Ik gebruik ‘m het hele jaar door, dus ook in de winter. Maar zomers is het natuurlijk het leukste: dakje open, lippenstift op en gaan. Vorig jaar zijn we er voor het eerst ook mee op vakantie geweest, naar Frankrijk. Heerlijk, samen met mijn man tuffen langs wijnkastelen en zonnebloemen. Nog altijd ben ik nog net zo verliefd op mijn cabrio als toen ik hem kocht. Ik ben er dan ook superzuinig op, breng hem op tijd naar de garage voor een onderhoudsbeurt en onlangs heb ik hem laten poetsen en waxen. Hij zag er zo mooi uit dat ik even moest inzoomen op de letters aan de achterkant, om er zeker van te zijn dat het mijn auto was. Ik zet ‘m vaak voor ons huis aan de dijk zodat ik zelf ook een beetje leuk uitzicht heb. Onderweg heb ik veel bekijks; niet alleen is het mijn handelsmerk geworden, ook worden mensen blij als ze naast me staan bij het stoplicht. Duimen gaan omhoog, er verschijnt een glimlach op gezichten. Dat vind ik het leukste; dat ik plezier heb maar tegelijkertijd ook anderen blij maak.”

Foto’s Marc Uyl, tekst Elleke van Duin. Verschenen in Radar 2/2022

Geef een reactie