Smart Mobility

8 november was ik keynote spreker bij het Smart Mobility congres. ’’Marja Ruigrok, bestuurslid van Vervoerregio en wethouder bij Gemeente Haarlemmermeer is onze volgende spreker. Zij gaat in op de grote woningbouwopgave waar we met elkaar voor staan. Meer woningen en mensen betekent meer mobiliteit. Zo heb je in Amsterdam inmiddels al fietsfiles zegt dagvoorzitter Meindert Schut.

Marja: “Ja, we moeten de ruimte met elkaar delen en het is belangrijk dat we elkaar daarbij de ruimte geven. Omdat het in de regio steeds drukker wordt zetten we in op de STOMP volgorde: stappen, trappen, openbaar vervoer, mobility as a service en daarna pas de privéauto. Met elkaar zijn we op zoek naar manieren van prettig reizen en bewegen. Zo zijn we in Haarlemmermeer bezig met het project Lincoln park. Daar zetten we fors in op duurzaamheid, en daar kan je auto niet voor de deur staan. De woningen komen wel vlakbij een station. We willen aan de rand een hub neerzetten, dat is tegenwoordig hét grote toverwoord. Vanuit daar kun je heel gemakkelijk andere manieren van vervoer gebruiken.”

Zij grijpt ook nog even terug op de zelfeffectiviteit waar de vorige spreker Bas Kodde over sprak. “Het is belangrijk om deze zelfeffectiviteit in te zetten om mee te helpen de transitie tot stand te brengen. Dat is niet eenvoudig en we hebben daar iedereen bij nodig: overheden, vervoerders, andere partners en natuurlijk de reiziger.”

Platform Smart Mobility MRA

Geef een reactie