Olifantsgras

Wat een mooie Share Meets over de vele mogelijkheden van Olifantsgras! Ik ben al jaren fan van de ondernemerszin van de mannen van de Miscanthus Group. Het gras neemt veel meer CO2 op dan een reguliere boom, ganzen houden er niet van (en daar houdt Schiphol dan weer van) en van de oogst kan je alles maken. Je zou er bijna een Lego-liedje van kunnen maken: ’’Van olifantsgras kan je alles maken, een boot, een vliegtuig of een trein…..’’. Maar dan dierenstrooisel, wegwerp-servies, stoepranden of een handvat van een machette! Lees hier de bijdragen van Gert van Oort en Gertjan de Jong.

Op woensdag 5 juli vond SHARE Meets plaats. De inspirerende locatie van deze bijeenkomst was Hoeve Voorzorg in Zwanenburg, eigendom van Reinier van Elderen, waar de veelzijdigheid van miscanthus, ook wel bekend als olifantsgras, centraal stond.

Het evenement werd geopend met een gesprek tussen moderator Margo Spek en wethouder Marja Ruigrok (Gemeente Haarlemmermeer). Daarna volgde een boeiend gesprek met Reinier van Elderen, waarbij de geschiedenis van de boeren in Gemeente Haarlemmermeer en de kansen voor de toekomst werden besproken.

Vervolgens was het de beurt aan Gert-Jan Petrie en Hein Van Elderen, de oprichters van de Miscanthusgroep Haarlemmermeer, om te spreken over de pioniersrol van hun coöperatie en de duurzame impact die zij in de regio hebben. Sinds 2010 zijn zij actief bezig met het telen van miscanthus als antwoord op de problemen met overwinterende ganzen onder de aanvliegroutes van Schiphol. Miscanthus draagt bij aan het verminderen van CO2-uitstoot en vliegtuiggeluid, maar biedt ook diverse mogelijkheden als biobased grondstof. Het kan worden toegepast in beton, 3D-printen, mycelium isolatiemateriaal, bioplastics, compost, papier, bodembedekkers en biobrandstoffen.

Na de inspirerende gesprekken konden de deelnemers deelnemen aan vier deelsessies, georganiseerd door partners van de Miscanthusgroep, t.w.:

Jaap Schotanus (Bio Bound) en Rikus Houtman (SADC)
Peter van den Bosch (3D Makers Zone)
Arjan Koppier (Natural Fiber Composites)
Hein Van Elderen en Gert-Jan Petrie (Miscanthusgroep Haarlemmermeer)

Het programma werd afgesloten met een plenair gesprek met Gertjan Jong, de (ELGRA) en Maarten Markus (manager duurzaamheid AM Gebiedsontwikeling) over miscanthus papier, miscanthus mycelium isolatiemateriaal en miscanthus pellets als energiebron.

SHARE Meets heeft opnieuw laten zien hoe Miscanthus Gigantheus een veelbelovende en veelzijdige grondstof is met talloze toepassingsmogelijkheden. Gert van Oort.

5 juli organiseerde #SHAREMeets de bijeenkomst die in het teken stond van #Olifantsgras, #Miscanthus Gigantheus. In een authentieke omgeving kwamen zo’n 80 geïnteresseerden samen om zich te laten inspireren en informeren over de voordelen en alle verschillende toepassingen van #olifantsgras.

Wethouder Marja Ruigrok opende de middag, die onder leiding stond van Margo Spek. Reinier van elderen nam ons mee terug in de tijd. Van het ontstaan van Haarlemmermeer tot de transitie in de landbouw die hij mee heeft gemaakt, van paard naar machine.

Hein Van Elderen en Gert-Jan Petrie (oprichters van Miscanthus groep Haarlemmermeer), vertelden alles over het het begin van #olifantsgras in Nederland en Haarlemmermeer in het bijzonder en de mooie reis die zij aan het maken zijn. Tijdens de breakout sessies werd iedereen geïnformeerd over de verschillende mogelijkheden van #olifantsgras. Jaap Schotanus van Bio Bound en Simon Roozen van SADC hadden het over geluidsschermen, straatmeubilair en fietspaden. Peter van den Bosch over 3D Printen en Arjan Koppier over de productie van bioplastic compostieten op basis van Miscanthus. Zelf mocht ik samen met Maarten Markus (AM Gebiedsontwikkeling) de middag afsluiten. Maarten vertelde het aanwezige publiek over de doelstelling van AM Gebiedsontwikkeling om in 2035 #klimaatpositief te zijn (http://www.am.nl/klimaatpositief) en hoe wij in een #ketensamenwerking met Miscanthusgroep Haarlemmermeer en ELGRA hieraan een bijdrage leveren en samen #impact maken.

Geef een reactie