Nieuwe fietsbrug de Zwarte Gouw

Marja Ruigrok, lid van het dagelijks bestuur van de Vervoerregio en Yassmine el Ksaihi, stadsdeelbestuurder van stadsdeel Noord, openen op donderdag 8 februari de nieuwe fietsbrug 994 langs het Zwarte Gouw. Samen blikken zij terug op een succesvolle samenwerking.

De Vervoerregio en de gemeente Amsterdam zetten zich beide in om fietsgebruik te stimuleren. Eén van de manieren waarop zij hiervoor samen optrekken is bij de aanleg van een aantrekkelijk netwerk van MRA-doorfietsroutes: lange afstand fietsroutes die het aantrekkelijker maken om ook de fiets te pakken voor wat langere ritten door de Metropoolregio Amsterdam. Het is de bedoeling dat deze doorfietsroutes een alternatief bieden voor verplaatsingen met de auto in de steeds drukker wordende regio. De Zwarte Gouw, een fietsroute van ongeveer 2 kilometer lang in Amsterdam-Noord is onlangs helemaal vernieuwd en maakt nu onderdeel uit van dit netwerk van MRA-doorfietsroutes. 

De Zwarte Gouw

De Zwarte Gouw vormt als MRA-doorfietsroute een belangrijke schakel tussen Amsterdam en noordelijke gemeentes uit de regio zoals Purmerend en Edam-Volendam. Het fietspad en de fietsbrug waren aan onderhoud toe. Door gezamenlijke investeringen van de Gemeente Amsterdam en de Vervoerregio was het mogelijk om het fietspad significant te verbeteren zodat het aan de kwaliteitseisen van een MRA fietsnetwerk voldoet. 

Het hele fietspad is opnieuw aangelegd en verbreed naar minimaal 3.5 meter fietspad en 0.5 wandelpad. Met deze verbetering is deze route aantrekkelijker, comfortabeler en veiliger gemaakt. Ook de nieuwe fietsbrug is verbreed zodat deze veiliger is. 

Aantrekkelijke fietsroutes

“Fietsen heeft eigenlijk alleen maar voordelen”, zegt Marja Ruigrok. “Het is gezond, goedkoper dan autogebruik, en zorgt bovendien voor minder CO2-uitstoot, files én parkeerproblematiek. Met de komst van elektrische fietsen kunnen fietsers tegenwoordig ook makkelijker langere afstanden afleggen, bijvoorbeeld naar hun werk. Dit moeten we dan wel aantrekkelijk maken. Ik ben dan ook erg blij met de voortgang die we maken binnen de Metropoolregio Amsterdam met het realiseren van een aantrekkelijk netwerk van MRA-doorfietsroutes.” 

Zwarte Gouw nieuwe brug

Ruim en veilig fietsen 

Ook stadsdeelbestuurder Yassmine el Ksaihi is zeer te spreken over de nieuwe fietsbrug en MRA-doorfietsroute in landelijk Noord. “In een drukke stad als Amsterdam is de fiets een ideaal vervoersmiddel, maar tegelijkertijd zijn fietsers wel de meest kwetsbare verkeersdeelnemers. Vooral nu het ook op het fietspad steeds drukker wordt, met ook veel verschillende type fietsen (denk aan bakfietsen en elektrische fietsen) met verschillende snelheden. Voor mij is het erg belangrijk dat we de veiligheid van onze fietsers nu extra in het oog houden. Daarom ben ik ook erg blij met deze samenwerking met de Vervoerregio. Door samen te investeren werd het mogelijk om naast het reguliere onderhoud het fietspad en de fietsbrug nu ook te verbreden en veiliger in te richten met duidelijke belijning en zonder onnodige obstakels zoals paaltjes.” 

MRA-doorfietsroutes: update Amsterdam-Noord

De Zwarte Gouw maakt onderdeel uit van het MRA-doorfietsroutenetwerk. Dit is een initiatief van de Metropoolregio Amsterdam. De regioraad van de Vervoerregio heeft op 7 maart 2023 met een motie de ambitie uitgesproken om het netwerk van MRA Doorfietsroutes binnen de Vervoerregio zoveel mogelijk al vóór 2035 te realiseren. De komende jaren worden dus ook op andere plekken in Amsterdam-Noord fietsroutes aangepakt/aangelegd. 

Doorfietsroutes Amsterdam Noord
De Zwarte Gouw (9) ligt in landelijk Noord, tussen de Liergouw en Zunderdorpergouw. Met de nog aan te leggen aansluitende MRA-doorfietsroutes fiets je straks vanuit het Schouw ook snel verder richting Purmerend en Edam-Volendam. Of langs de andere kant langs de Liergouw en Zuiderzeeweg naar stadsdeel Oost.”

Geef een reactie