Het Amsterdam van Marja Ruigrok

Marja Ruigrok (50) is fractievoorzitter van de VVD in de gemeenteraad en al 25 jaar ondernemer in de stad. Ze werd geboren in Gorinchem en woont sinds haar achttiende in Amsterdam.

DOOR: RITA SCHROËN 9 OKTOBER 2016, foto’s Charlotte Odijk


Restaurant
“Moon en Madam in de A’DAM Toren. Lekker uitgebreid of simpel eten met een spectaculair uitzicht over Amsterdam. De mannen van de A’DAM Toren hebben hun nek uitgestoken en echt iets toegevoegd aan de stad.”

Café
De Eland. Ik kwam er op mijn achttiende toen ik net in de stad was komen wonen. Er stond een leuke kastelein achter de bar, die na een paar bezoekjes meteen een fluitje onder de tap hield als ik binnenkwam. Die kastelein is nu mijn man.”
Standbeeld
“Majoor Bosshardt op de Oudezijds Voorburgwal. Ze heeft een enorme bijdrage geleverd aan het Wallengebied. Het beeld staat op een bankje waar je gezellig naast kan zitten.”

Favoriete Amsterdammer
Piet Kranenberg, de man van bierbrouwer Amstel, maar vooral de redder van het Olympisch Stadion. Hij nam me ooit mee naar het stadion om de stoeltjes aan te wijzen die ik als donatie had aangeschaft. Ik leerde hem kennen in de Industrieele Groote Club, waar hij me vaak aansprak met de prachtige woorden: ‘Lieve mevrouw, wat heeft u weer mooie schoenen’.”

Mooiste brug
“De Waalseilandbrug over de Kromme Waal. Een enorm stoere en mooie brug in Amsterdamse Schoolstijl. Op dit moment zijn er in de stad nog 1.300 bruggen zonder naam. Op initiatief van de VVD kan nu iedereen een naam voor een brug aandragen.”
Fontein
De Hans Snoekfontein op het Leidseplein. De oprichtster van het Scapinoballet liet een legaat na aan de gemeente Amsterdam. In samenwerking met de gemeente en andere private partijen is er toen een mooie fontein gekomen. Dit inspireerde mij om meer Amsterdammers te enthou­siasmeren iets aan de stad te geven. Een voorstel hiervoor is in de gemeenteraad aangenomen.”

Favoriete modewinkel
“Ontwerpster Liesbeth Royaards maakt prachtige spullen. Ze houdt van tailles en wijde rokken en ik ook. Ook mijn trouwjurk komt uit haar winkel in West.”
Uitgaan
“Ik houd enorm van dansen, maar voel me in veel discotheken niet meer zo thuis. Dan is een vrijdagavond op De Kring verrukkelijk, meestal na een etentje daar. Tegen de tijd dat we beneden komen, staat de dansvloer vol bekenden en minder bekenden.”

Mijn buurt
“Ik noem hier graag de Jan Eef. De energie van bewoners en ondernemers is aanstekelijk en past naadloos in mijn plannen voor freezones in de stad. Naast de Jan Eef zijn nu ook de Rijnstraat en het Osdorpplein free­zones. Dit is een stimulans voor straten en pleinen die wel een impuls kunnen gebruiken.”

Beste plek om te sporten
“Het is nog steeds mijn hobby niet, maar al meer dan tien jaar sport ik twee ochtenden per week om zeven uur ’s ochtends bij Squash City.”

Theater
“Ik vond kindertheater De Toverknol in de Kerkstraat een ontdekking! Mijn stiefdochter Dirckje en ik hebben ons er ondergedompeld in prinsessenjurken, taartjes en spannende avonturen. Jammer dat ze daar inmiddels te oud voor is.”
Mooiste plein
“Toen ik met mensen van het Van Eesterenmuseum een fietstocht door Nieuw-West maakte, moest ik tot mijn schaamte bekennen dat ik op veel plekken nog nooit was geweest.” “Zo ook het Staalmanplein, in de tweede helft van de jaren vijftig gebouwd naar een ontwerp van de architecten Keesman en Staal. Vooral de kiosken zijn bijzonder. Samen met mijn collega’s zetten we ons in voor het behoud van dit erfgoed.”

Ik voel me Amsterdammer
“Omdat ik op een ‘fuif’ op de middelbare school in Friesland al wist: ooit word ik directeur van een reclame­bureau en ga ik in Amsterdam wonen. (Het is een marktonderzoekbureau geworden.)”Toen hier op mijn achttiende kwam wonen, wist ik dan ook: ik ga hier nooit meer weg. Ik ben enorm trots op mijn bedrijf Ruigrok NetPanel, dat ik 25 jaar geleden hier ben begonnen en voel me verbonden met de stad.”

Dit is een artikel van Parool Plus. Parool Plus artikelen zijn exclusief voor abonnees.

 

Geef een reactie