3-2-1

Bij de verkeerslichten op de hoek IJweg / Bennebroekerweg in Hoofddorp is de gemeente gestart met een proef van een afteller tot groen voor automobilisten en motorrijders. Het verkeerslicht telt drie seconden voor het groen wordt duidelijk af op de plek van het oranje licht.

De gemeente Haarlemmermeer wil met de aftellende lichten de wachttijden bij dit kruispunt verkorten. Automobilisten kunnen sneller optrekken, waardoor het verkeer ook sneller doorstroomt bij de kruisingen.

Spelregels

Het aftellen van 3-2-1 is aan een aantal spelregels gebonden:

  • Als er begonnen is met aftellen, wordt dit niet meer onderbroken en wordt altijd groen getoond. Ook als er bijvoorbeeld een hulpdienstvoertuig of bus met prioriteit aankomt.
  • Er wordt alleen afgeteld als er nog wachttijd is. Dankzij de flexibele manier van regelen in Nederland komt het wel eens voor dat een richting ‘tussendoor’ groen mag worden. Als dat direct kan, wordt er direct groen getoond en wordt er niet afgeteld. Het zou namelijk zonde zijn als er minder flexibel geregeld kan worden dan zonder afteller.
  • De afteller wordt alleen getoond, als het verkeerslicht gedetecteerd heeft dat een voertuig tenminste 2 seconden stilstaat voor het rode licht. Een voertuig dat aan komt rijden en al rijdende groen krijgt, zal geen afteller te zien krijgen. De afteller is qua veiligheid afgestemd op een voertuig dat vanuit stilstand optrekt. Als bijvoorbeeld de detectie niet goed werkt, zal de afteller om veiligheidsredenen dus uit blijven.

Wethouder Marja Ruigrok geeft samen met Ronald Schrama (Vialis) het startsein voor een proef met aftellende verkeerslichten op de hoek IJweg / Bennebroekerweg in Hoofddorp. Foto: Margo Oosterveen

Eerste metingen

Uit eerste metingen is gebleken dat het eerste voertuig uit een stilstaande wachtrij, gemiddeld zo’n 0,5 tot 0,6 seconde sneller vertrekt, dus de reactietijd is korter geworden. Op dit kruispunt gebeurt dat 4 keer per cyclus, dus dat scheelt al gauw 2,0 tot 2,4 seconde per cyclus. Deze oplossing is voor het eerst in 2009 in ‘s-Hertogenbosch toegepast en wordt door weggebruikers positief beoordeeld. De metingen die daar zijn uitgevoerd, gaven eenzelfde beeld van de verbetering.

Er zijn in Hoofddorp al wel langer verkeerslichten die aftellen, zoals bij de Taurusavenue. Aftellende verkeerslichten voor auto’s zijn nieuw.

De proef duurt tot mei 2020. 

Geef een reactie