1,5 miljard voor doortrekken N/Zlijn

Super goed nieuws voor de regio! Weer een stap verder naar de realisatie van het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol en Hoofddorp. Ook het sluiten van de ring is nodig om de woningbouwopgave te realiseren! Ik deed een dansje vanmiddag! ?????? Anderhalf miljard, dat gebeurt niet elke dag!

NH Nieuws / NOS vrijdag 9 april 2021 – Mocht de Noord/Zuidlijn inderdaad worden uitgebreid, dan is het kabinet bereid om daar maximaal 1,5 miljard euro voor uit te trekken. Dat hebben demissionaire ministers Van ’t Wout (Economische Zaken en Klimaat) en Hoekstra (Financiën) vandaag bekendgemaakt. 

Schiphol NH NIEUWS / DORON SAJET

Het gaat dan om het doortrekken van het Noord/Zuidlijn metrotracé van station Zuid naar Schiphol en Hoofddorp. De 1,5 miljard is de helft van het bedrag dat voor het project nodig is.

Eén miljard

Eind vorig jaar lieten de Vervoerregio, de gemeente Amsterdam, de gemeente Haarlemmermeer, de provincie Noord-Holland, KLM, NS en Schiphol al weten dat ze bereid waren om ongeveeréén miljard euro te besteden aanonder meer het doortrekken van de Noord/Zuidlijn richting Schiphol en Hoofddorp.

Het bedrag van één miljard euro van de zeven partijen was wel gekoppeld aan het sluiten van de Ringlijn, een directe verbinding tussen Isolatorweg en Sloterdijk en CS. De 1,5 miljard van het kabinet is daar echter niet voor bedoeld. 

Niets aan

GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting reageert daarom teleurgesteld: “Het kabinet heeft dus wel geld over voor Schiphol en NS, maar niet voor Amsterdam, want sluiten metro ringlijn en daarmee ontsluiting Haven-stad is afgevallen. Hier heeft Amsterdam niets aan. Precies waar ik bang voor was.”

Voordat het geld van het kabinet beschikbaar komt, moet er wel extra  onderbouwing over het plan komen. Mocht het project doorgaan, dan zouden reizigers rond 2030 met de metro vanaf Schiphol naar de stad kunnen komen. 

Ik dans door het huis van blijdschap!

Marja Ruigrok, wethouder Haarlemmermeer

Zo somber als Amsterdammer Ernsting is, zo blij is wethouder Marja Ruigrok van de gemeente Haarlemmermeer. “Ik dans door het huis van blijdschap”, zegt Ruigrok tegen NH Nieuws. De sluiting van de Ringlijn is ook nog nodig, die levert volgens de verkeerswethouder 70.000 woningen, werkgelegenheid en nog meer gebruik van het openbaar vervoer op.

Over 10 jaar af

Met de 1,5 miljard van het groeifonds is de doorgetrokken Noord/Zuidlijn er nog niet. “Daarvoor is vier miljard euro nodig”, aldus Ruigrok. Ze hoopt dat het nieuwe kabinet en de alliantie die al eerder miljard beschikbaar stelde om voor die laatste 1,5 miljard de buidel zullen trekken. Ruigrok denk dat de doorgetrokken metrolijn over 10 jaar af kan zijn.

Lees ook het artikel in HC Nieuws.

Geef een reactie