De SRV vrouw

En daar sta je dan…. de laatste keer op dit plekje. Toch wel een beetje gek. Acht jaar lang was dit een onderdeel van mijn leven. Vanmorgen besprak ik met mijn man dat hij mij niet anders kent dan in de politiek. Best gek dus. Maar toen ik gevraagd werd, dacht ik alleen maar ‘’Wow, wat een eer’’. Maar ik had geen idee wat dat raadswerk inhield. En ik was niet de enige. Iedereen die campagne heeft gevoerd en gesprekken heeft gevoerd met Amsterdammers weet dat veel mensen geen idee hebben wat wij hier allemaal uitspoken. Dus als ware onderzoeker ging ik toen diverse kopjes koffie drinken.

Bijvoorbeeld met Eric, toen nog met stekeltjeshaar en een baan in de zorg. Allereerst gaat mijn dank naar jou uit. Wat een voorbeeld! Wat mooi om te zien hoe jij in staat bent om te verbinden en resultaten te behalen. Wat heb ik veel van je geleerd de achterlopen jaren. Dat neem ik voor altijd met me mee.

Een van die andere kopjes koffie was met Ahmed Aboutaleb, die ik kende van een multicultureel business netwerk. Ik vroeg hem: ‘’Ik ben gevraagd om me voor de Amsterdamse VVD kandidaat te stellen voor de gemeenteraad. Denk je dat het iets voor mij is?”. Waarop hij zei: ‘’Het is natuurlijk de verkeerde partij…… Alhoewel. Je krijgt enorm veel ruimte bij de liberalen en ze zijn altijd snel klaar met vergaderen en gaan dan bier drinken…. Ik denk dat dat het wel wat voor je is!”

En hij had gelijk. Het was wat voor me. Niet alles natuurlijk, het oeverloos vergaderen, daar was ik wat minder enthousiast over. Maar het je verdiepen in de stad, kleine veranderingen teweeg brengen, de samenwerking, de collega’s, het samen werken aan het nog mooier maken van de stad. Ja, dat is wat voor me.

Dus ik dacht, laat ik eens even kijken wat ik de afgelopen acht jaar zoal voor kleine veranderingen teweeg heb weten te brengen. Het initiatiefvoorstel is altijd al mijn favoriete raadsinstrument geweest. Daar heb ik een hele trits van ingediend. Zoveel zelfs dat het een beetje teveel is om ze hier allemaal te noemen. Maar gelukkig is het internet geduldiger dan ik en heb ik mijn lijst in een blogje opgeschreven. Hier noem ik er een paar waar ik extra trots op ben:

Ondernemerschap
Impuls en aandacht voor MKB. Het stimuleren van ondernemerschap op scholen en in de cultuur. De impactinvesteerder die in My Red Light stapte en het verleiden van ZZP-ers om ZMP-er te worden (met personeel). En minder regels natuurlijk, zoals bij de verlaatjes of het vereenvoudigen van de Bibob en makkelijker maken voor maak- en duurzame industrie om je te vestigen in de haven, zoals bij Prodock.

Betrekken van de buurt / Samenwerken
Geef je om je stad, dan schenk je aan je stad, al in 2010 ingediend. Uiteindelijk verworden in het Fonds voor Oost. Een prachtig voorbeeld van publiek en private samenwerking die enorm gebiedsgericht is (een buurtcomité dat projecten beoordeelt: de Bijlmerbasistuin, een buurtloop, een vuurfestijn… kortom een feest van buurtinitatieven). Binnenkort is de aftrap van de uitrol naar alle stadsdelen. Daar word ik nou enorm blij van!

Ook de freezones in winkelstraten, die een extra impuls nodig hebben, zijn een voorbeeld van het betrekken van je buurt en samenwerking. Op het Osdorpplein, in de Rijnstraat en in de Jan Eef wordt zeer intensief samengewerkt tussen bewoners, ondernemers en gemeente.

Haal de kunst uit de kelder – over het ontsluiten van de Collectie Amsterdam – Gooi de deuren van de depots open, niet alleen digitaal (daar ben ik ook super blij mee), maar ook echt, bij de apotheek, de huisarts, de bibliotheek, het bedrijf en het cafe. Gisteravond nog een hartstochtelijk pleidooi voor gehouden in het Amsterdam Museum. Ik ontving veel enthousiasme, dus ik zie hier nog wel mooie dingen uitkomen.

Het beeld van de Koning (hier achter me) en het vernoemen van bruggen door Amsterdammers. Zo vertelde Eric me over de onthulling van de Joes Kloppenburgbrug met zijn familie. Een prachtige gedenkplek voor een jongen die door zinloos geweld om het leven kwam. Hoe mooi is dat?

Maar ook de Cultuurboot (kinderen naar musea met een boot), het verlengen van de openingstijden van loketten, het verlagen van de lasten en het vereenvoudigen van het inspreken. Praktische zaken waar Amsterdammers direct profijt van hebben.

En dan ben ik nog lang niet door mijn lijst. Dus iedereen die zegt dat je toch niks kan bereiken in de politiek, die spreek ik hier en op dit moment tegen. Het zijn bewegingen en veranderingen die de stad fijner maken.

SRV

Toen ik begon in de raad stelde ik mezelf aan mijn fractie voor als SRV-vrouw. Ik heb hier ook al een keer tijdens de algemene beschouwingen over gesproken. De ouderen onder ons kennen het fenomeen ‘’leve de man van de SRV, van je hiep hiep hiep hoereee’’. Maar voor mij is het nog steeds mijn mantra. De S voor Samenwerking, de R voor Resultaat en de V voor Verbinding. Ik ben er heilig van overtuigd dat dit de enige manier is waar we met elkaar de stad kunnen besturen. Door te zoeken naar wat ons bindt en niet alleen te benadrukken waarin we verschillen. Dat maakt lokale politiek ook zo mooi. De samenwerking, de resultaten en de verbinding.

Het was mijn eigen keus om te stoppen met het raadwerk, maar nu ik hier zo sta, valt het me zwaar. Wat moet ik nu met mijn leven? Geen constante stroom meer van appjes, belletjes en mailtjes. Geen opwinding over zaken waar mijn vrienden en familie niet eens het bestaan van weten. Geen oeverloze vergaderingen meer, geen dit…. Ik ga het missen en ik dank iedereen met wie ik heb samengewerkt en dan kan ik Daniel en Daan niet onbenoemd laten. Zonder jullie was ik nergens geweest. Thx! En natuurlijk het college, mijn fractie, het fractiebureau, de bodes, de griffie, de ondersteuning van de ambtenaren en jullie allemaal. Dank jullie wel.

En hierbij een greep uit mijn activiteiten van de afgelopen acht jaar (klik op de linkjes voor meer informatie)

 

Woorden van de waarnemend burgemeester

Geachte mevrouw Ruigrok,
Als ondernemer in de politiek moet u zich in het begin als Alice in Wonderland hebben gevoeld.
Ik besef me dat ik hiermee het stadhuis vergelijk met een konijnenhol….

Maar net zoals Alice vond u al snel uw weg op het stadhuis. Uw manier van werken in de raad was verfrissend en effectief. Meerderheden verkreeg u niet door felle debatten te voeren, maar door dialoog en waar nodig een charme-offensief. Niet voor niets werd u in 2016 verkozen tot beste raadslid.

Uw motto was: Meer bier, minder regels. Als fractievoorzitter gaf u veel ruimte voor uw fractiegenoten. Uw inbreng in de commissies WE en AZ waren to the point en zakelijk. Wars van debattrucs speelde u op de bal en niet op de speler.

U wilde vooral ruimte geven aan de Amsterdamse ondernemers en bewoners. Om dat te bereiken heeft u echter opvallend veel initiatiefvoorstellen ingediend: Minder regeldruk, een impuls voor het MKB, het vernoemen van bruggen, vrije openingstijden en het bestrijden van zwerfvuil om er een paar te noemen.

Of er de afgelopen acht jaar meer bier is gedronken durf ik niet te zeggen, maar of al deze voorstellen de regeldruk hebben verlaagd of juist hebben verhoogd is nog wel een goede discussie in de kroeg waard.

 

 

3 Responses to “ De SRV vrouw ”

  1. Hoi Marja
    Het zal best wel weer goed komen met zo’n lijst met door jou ondernomen activiteiten
    Fantastisch. En als je het woord SRV voortaan gebruikt zoals het echt bedoeld was komt het zeker goed. Het betekent nl Samen Rationeel Verkopen.
    Heel veel succes en snel tot ziens
    Frans

  2. Wat een gave lijst Marja! Daar mag je trots op zijn. Ik wist natuurlijk al lang dat je een topper bent!! Groeten van Marit

Geef een reactie