Het is weer tijd voor lijstjes

Zo aan het eind van het jaar is het tijd om achterom te kijken. Naar een bizar jaar. Tot half maart leek alles nog normaal, daarna gingen we voor de eerste keer in lockdown en nu zitten we er weer middenin.

Zware tijden voor inwoners en ondernemers in horeca, evenementen, cultuur, retail en nog veel meer. Maar zoals Churchill al zei ‘’If you’re going through hell, keep on going, it’s the only way out’’. En dat is wat we moeten doen: doorgaan en naar elkaar blijven omkijken, dan komen we er ook weer samen doorheen.

Als ik achteromkijk, ben ik eigenlijk verbaasd wat we allemaal wèl voor elkaar hebben gekregen. We schakelden direct met het aanpassen van regels, van leges, van betalingen, het doorpakken bij onderhoud (in de Schipholtunnel bijvoorbeeld), het uitbreiden van laad- en lostijden, het verruimen van de terrassen voor horeca, de ondersteuning van de regionale cultuur samen met de Provincie en met de inzet op de Koop-Lokaal-Haarlemmermeer-campagne. We waren steeds in gesprek met ondernemers en hun verenigingen. Dat was niet altijd makkelijk, maar de lijnen zijn kort en direct.

Ook in de besluitvorming met raad, college en de knetterhard werkende ambtenaren hebben we toch veel voor elkaar weten te krijgen. Klik hieronder voor mijn overzicht.

Trots ben ik op de Erfgoedvisie, waarin we waardevol erfgoed “omarmen en beleven” zodat er zoveel mogelijk mensen van kunnen genieten. Ook op de nota Toerisme, evenementen en promotie (die op 19 maart besproken zou worden, maar die uiteindelijk 17 september door de raad ging) en waar we ons richten op de inwoner en de nabije bezoeker – dat hebben we deze zomer direct in praktijk gebracht met een prachtige promotiefilm met aandacht voor het blauw en groen in onze gemeente -. De bespreking van de Nieuwbouw voor het Cruquiusmuseum bracht een uitkomst waar het museum echt mee verder kan, ik houd de voortgang nauwlettend in de gaten en ben enthousiast. Verder besloten we over het uitvoeringsprogramma mobiliteit, glasvezel in het buitengebied en het Datacenterbeleid. Dat datacenterbeleid is uniek in de wereld dankzij het besluit van wethouder Mariëtte Sedee. We kiezen hiermee voor meer grip, gematigde groei en meer groen (van binnen en van buiten). En in deze lijst kunnen natuurlijk niet de uitgangspunten en het bod voor het doortrekken van de Noord/Zuidlijn en het sluiten van de kleine ring ontbreken. Weer een stap dichter bij de uitvoering! Ook mooi waren de intentieovereenkomst voor het verbreden van de Nieuwe Bennebroekerweg, de werkzaamheden op de Spaarndammerdijk en de Beeldkwaliteitsplannen voor Vijfhuizen en de Ringvaart / Ringdijk zo geven we inspiratie voor ontwikkeling met oog voor ons verleden. Wat een prachtig overzicht! Dank iedereen voor de inzet, het doorzettingsvermogen en het resultaat! Zo hebben we in 2020 met elkaar Haarlemmermeer weer wat mooier gemaakt voor de toekomst.

En dat waren nog alleen maar de nota’s en voorstellen….. Ik heb ook weer heel wat teken-momentjes, pers en bijeenkomsten (de meeste digitaal) gehad. Klik voor een overzicht hieronder.

Een greep hieruit: een paar liggertjes leggen (Boezembruggen), Cirkelstad, het uitreiken van de nota Ruimte voor terrassen, de Coronabubbel (een mooie connectie tussen broedplaats Bogota en het Cultuurgebouw), de Sexy Ringvaart, de eerste paal voor Nippon Express, de opening van de Vergeten Oorlog in het Crash museum, de testrit met de Amstelveenlijn, de opening van de tentoonstelling Eigentijds Erfgoed, de uitreiking van het Monument van het Jaar (Stoomgemaal Halfweg), innovaties op de weg (smart mobility), de opening van het Fort VAN Hoofddorp, de Guts Award voor Martine Goulmy, de uitreiking van de SHARE Award aan Hero balancer, mijn internationale optredens, de ondernemersdag, de start van het zero-emissie shuttlebusproject met KHN en Schiphol (een unieke samenwerking waarin partijen die het juist nu zwaar hebben inzetten op verduurzaming van het vervoer), de opening van de Style Outlets in Halfweg, de circulaire brug bij Cruquius en nog meer innovatie (met slimme verkeerslichten, parkeersensoren en -apps en slimme doorstroming voor logistiek).

Daarnaast heb ik nog met een aantal fractie-assistenten afgesproken op hun favoriete plek of hebben we een wandeling gemaakt omdat alles dicht was. En ik heb het weer alle weken volgehouden om via mijn #woensdagkunstdag een kijkje te geven in al die mooie buitenkunst die Haarlemmermeer te bieden heeft. Het waren soms spannende dagen, die woensdagen ;-). De foto boven dit artikel is mijn bijdrage aan ‘Tussen kunst en quarantaine’’ op instagram. Een aanrader voor iedereen die dit nog niet kent!

Het leuke van lijstjes is dat je even loskomt van je dagelijkse activiteiten en dat je even kan genieten van de successen die we gezamenlijk voor elkaar hebben weten te krijgen in deze turbulente tijd. Ik zeg: ‘’Mooi man!’’

Gelukkig hebben we de foto’s nog…..

Geef een reactie