Jaaroverzicht 2023

Op de valreep van het nieuwe jaar wil ik iedereen waar ik mee samen heb gewerkt bedanken voor afgelopen jaar. Wat is er snoeihard gewerkt en wat hebben we veel weten neer te zetten en te bereiken dit jaar. Ik liep nog even door alle gebeurtenissen heen op m’n blog en ben onder de indruk van de hoeveelheid projecten die dan voorbijkomen. En dat in een jaar met de meeste personeelswisselingen ooit. Altijd verdrietig om afscheid te nemen van ervaren, lieve en leuke collega’s (soms zelfs voor de eeuwigheid, wat een verdriet). Fijn dat er zoveel collegialiteit te zien is. Dat er nog een tandje bijgezet wordt terwijl het al zo druk is. Gelukkig hebben we ook veel nieuwe collega’s zien komen, met nieuwe energie en ideeën. Dankzij alle harde werkers is er op mijn portefeuilles Economie, Cultuur en Verkeer & Vervoer heel veel werk verzet dit jaar. Dank daarvoor! Lees vooral verder voor het overzicht.

We staan er economisch weer goed op met onze gemeente (we zijn wéér de economisch sterkste gemeente van Nederland volgens Elsevier). We hebben ons aangesloten bij Circulair West en doen mee in Rom in West. We zijn innovatief en duurzaam bezig, met het meest duurzame logistieke bedrijventerrein ter wereld, waterstof tanken, onze eigen Green Mile, de zero-emissie hotel shuttle die weer een stapje dichter bijkomt, herplanten van bomen samen met ons bedrijfsleven, de InfoRegio Zomertour op de fiets, BioBound die de SHARE Award wint, het inspiratiebezoek aan Hamburg en door naar Dubai te gaan zonder te vliegen ;-). We maken strategische keuzes. We hebben een mooie werklocatiestrategie (niet alles kan meer overal), een MKB Agenda op basis van vele groepsgesprekken met ondernemers, een succesvolle Zaai voor startende ondernemers, we hebben een eigen hotelopleiding, de ruime terrassen mogen blijven en hoogtepunten zoals Mysteryland met vaste groene stroom, m’n ontvangst van de Goedheiligman, DJ Middelkoop als Onderneming van het jaar en een bezoek van de minister aan ons slimme stroomnetwerk en de innovatie met Olifantsgras

Ook bij cultuur hebben we veel bereikt. We steunen onze culturele sector met extra subsidie voor jeugdactiviteiten, voor het Gemaal Halfweg en de Verhalenpalen, er wordt gebouwd aan het Verhaal naast het Gemaal van Cruquius, we hebben een hele trits nieuwe monumenten, inclusief de Burgemeester Amersfoordtschool (en het is makkelijker om subsidie aan te vragen), het pomphuisje werd het monument van het jaar, we eren de gebroeders Boogaard en we genieten van kunst en cultuur. In januari ben ik al vijf jaar actief met #woensdagkunstdag en komt er in het nieuwe jaar een fantastisch overzicht van alle buitenkunst. Ook op het gebied van promotie, toerisme en evenementen timmeren we goed aan de weg. We kunnen ons Haarlemmermeer niet meer voorstellen zonder Visit met haar promotie, de culinaire, kinder- en actieve campagnes en de reizende foto-expositie ‘Haarlemmermeer door jouw ogen’.

En bij verkeer en vervoer hebben we ons met maar liefst met drie verkeersstructuurplannen bezig gehouden (Nieuw-Vennep, Hoofddorp en Badhoevedorp). Wat een kluif was dat! En daarnaast natuurlijk alle reguliere verkeersbesluiten, plannen en uitvoering (zo hebben we weer een heel aantal knelpunten kunnen oplossen door werk-met-werk te maken en trappen we door met de MRA doorfietsroutes, zoals de F200 en op Schiphol). Iedereen weet het altijd beter op het gebied van sport, weer en verkeer, maar met verkeers- én ervaringsdeskundigen komen we er wel. Vanzelfsprekend was er veel aandacht voor verkeersveiligheid zoals de lasergun-actie op de Montessorischool, de Bob-campage op MeerLive, kinderen op de fiets en meer). We hebben dit jaar ook extra veel aandacht aan het OV (met als hoogtepunten gratis kaartjes voor minima en geen tariefverhoging in het OV, een actie van de Vervoerregio, die ook een fraai jaaroverzicht gemaakt heeft), de metrobus, wandelen en de fiets gegeven. We hebben veel geld ontvangen uit Den Haag om infrastructuur aan te kunnen leggen bij woningbouw. En we hebben mooie samenwerkingsverbanden gesloten met de Duin- en Bollenstreek, Zuid-Kennemerland en als kers op de taart een handtekening onder de verkenning van de Noord/Zuidlijn!

Dank jullie allemaal! Zonder jullie was het niks geworden. Geniet van de laatste dagen en op naar een mooi 2024!

Gelukkig hebben we de foto’s nog…..

En voor de liefhebbers van lijstjes…… hierbij!

Verkeer en Vervoer

 • Doorfietsroutes MRA (F200)
 • Geen tariefverhoging OV
 • Gratis OV-kaartjes minima (kinderen voor 1 euro met de bus)
 • Green deal fiets
 • Kinderen op de fiets (week van het verkeer)
 • Mirt-gelden voor infrastructuur om te kunnen bouwen
 • Evaluatie Ringvaart en Ringdijk
 • VSP Nieuw-Vennep / Hoofddorp / Badhoevedorp actualisatie
 • Fietsen in de UK (delegatieleider NL in de UK)
 • Fietspaden en start servicecenter fiets op Schiphol
 • Lobby in Den Haag
 • Promotie voor de Metrobus (bezoek Nantes)
 • Verkeersveiligheid (laser gun actie met politie Montessorischool Floriande)
 • Bob-campagne op Meerlive (verkeersveiligheid)
 • Groen lunchrondje met strak parkeerbeleid (wandelroute op Schiphol Rijk)
 • Beleidskader Vervoerregio aangenomen 
 • Samenwerkingsafspraken met Zuid-Kennemerland
 • Samenwerking Provincies en Duin- en Bollenstreek voor betere bereikbaarheid
 • Vrijliggend fietspad Spieringweg 
 • Samenwerkingsovereenkomst getekend tussen Rijk en Regio Noord/Zuidlijn

Cultuur

 • Vier jaar woensdagkunstdag
 • Eerbetoon gebroeders Boomgaard
 • Namen voor fietspaden
 • Witte pomphuisje monument van het jaar
 • Uniek kunstwerk in ketelhuis van Gemaal de Lynden
 • Der Franz in het gemaal (ontdek cultureel Haarlemmermeer)
 • Kunstkoppels (bedrijven en kunstenaars gekoppeld)
 • Eenduidiger archeologiebeleid 
 • Burgemeester Amersfoordtschool wordt monument 
 • Acht nieuwe monumenten aangewezen 
 • Mozaïektegels op Nieuwemeerdijk 
 • Subsidie cultuur projecten jongeren 
 • Bijdrage restauratie Gemaal Halfweg
 • Reizende foto-expositie Haarlemmermeer door jouw ogen
 • Start bouw nieuwbouw Cruquius Paviljoen (het Verhaal bij het Gemaal)
 • Subsidie verhalenpalen 
 • Subsidie monumenten 3 keer makkelijker
 • We zetten een punt achter C.
 • Boekje over uurwerk Stompe Toren in ontvangst genomen 

Economie

 • Aansluiten Circulair West
 • Meedoen in ROM in West
 • Zaai voor startende ondernemers
 • Grote en kleine bloembollen
 • Diner onder de nachtwacht 
 • Waterstof tanken in de polder
 • Onze eigen Green Mile
 • Glasvezel in buitengebied
 • Hotel shuttle stap vooruit
 • Koers werklocaties aangenomen (niet alles kan meer overal en ruimte met ruimte)
 • Duurzaamste logistieke bedrijventerrein van de wereld (STP)
 • Maatschappelijk Betrokken Ondernemen (bomen voor Venneperhout)
 • Baan zoekt opleiding (Politiek cafe VVD, Tech-campus, Hotelopleiding)
 • Innovatie met Olifantsgras (BioBound wint SHARE award)
 • Vereenvoudiging (kleine) evenementen
 • DJ Middelkoop wint Ondernemingsprijs 2023
 • Zomertour op de fiets met InfoRegio
 • Groene, vaste stroom voor Mysteryland (powered by the sun)
 • Visit Haarlemmermeer (culinair, kinderen, cultuur, Liefs)
 • Bezoek Hamburg voor inspiratie gebiedsontwikkeling en innovatie (waterstof)
 • MKB Agenda op basis van vele gesprekken met ondernemers in gemeente 
 • Bezoek minister EZK aan slimme stroomnetwerk en Olifantsgras 
 • Sint mogen ontvangen in Hoofddorp Winkelstad
 • Naar Dubai zonder vliegen over Green deals 
 • Grotere terrassen mogen blijven 
 • Voor de 18de keer op nummer één economische toplocatie

Geef een reactie