Jaaroverzicht 2022

Wat een jaar was dit! Het begon nog in lockdown, we hadden gemeenteraadsverkiezingen en de oorlog in Oekraïne kwam over ons heen denderen. Met gevolgen voor onze inwoners, ondernemers en iedereen die onderdak kreeg in onze gemeente. Dank voor alle ondernemers en vrijwilligers die zich hier voor in hebben gezet. De VVD won de verkiezingen en we kregen een nieuwe raad en een nieuw college. Ondertussen ging het werk ‘gewoon’ door, met dank aan de inzet van de Haarlemmermeerse raad, het college en het knetterharde werken van de ambtenaren. Als ik naar mijn eigen portefeuilles kijk, komen er toch weer mooie lijstjes tevoorschijn.

Economische Zaken

Cultuur

 • Buitenkunst: elke woensdag plaats ik tweet met een kunstwerk in Haarlemmermeer (of bij de onze buren), het Lichtzwaard doet het weer en we plaatsen nieuwe kunstwerken zoals de Stellingtafel op het fort van Hoofddorp, het dreamcourt waar sport en cultuur samenkomen en de Ginkgo om stil te staan bij Corona;
 • Erfgoed: we hebben een eigen Erfgoedjournaal met hoogtepunten uit onze musea en erfgoed en er zijn diverse evenementen waar de historische landbouw centraal staat zoals het oogsten en het ploegen;
 • Bruggen krijgen een naam: ook in 2022 krijgen een aantal bruggen een officiële naam, zoals in Abbenes;
 • Cruquius museum: onze jongerengemeenteraad brengt een bezoek en er is een vergunning voor de nieuwbouw;
 • Monumenten: het paviljoen in het Haarlemmermeerse Bos wordt het jongste monument van Nederland en Boerderij Blauhek wordt monument van het jaar.

Verkeer en Vervoer

 • HOVASZ: de verbinding tussen Uithoorn, Aalsmeer en Haarlemmermeer is klaar met veel aandacht voor de snelle bus en de fiets;
 • Verkeersveiligheid: er komen voor de veiligheid extra blauwe zones in Halfweg, er is veel aandacht voor de kruising in Rijsenhout (dat leidt tot een optreden bij Op1), ik ga met kinderen laserguns op hardrijders richten in Zwaanshoek, we doen mee met verschillende campagnes en er zijn weer verkeersexamens;
 • Met het OV: het openbaar vervoer staat onder druk door minder reizigers en lastige tijden, onze volledige raad steunt de acties om het OV overeind te houden;
 • Doorstroming: we zetten belangrijke stappen voor de verbreding van de Nieuwe Bennebroekerweg (SOK), we sluiten een realisatieovereenkomst (ROK) voor de brug over de Ringvaart bij Lisserbroek en de Spaarndammerdijk is hernieuwd;
 • Smart Mobility: er komt en er gaat een aanbieder van de deelscooters, we zetten de slimme verkeerslichten door, we geven ruimte aan deelauto’s en ik bezoek beurzen in de Expo en in Parijs op dit gebied;
 • Fiets: we hebben veel aandacht voor de fiets, we doe mee met de Green Deal Fiets (ik ga op bezoek bij peuters die leren fietsen), we hebben diverse fietsroutes en ik ga op de speed pedelec met de fietsersbond;
 • Noord/Zuidlijn: er zijn afspraken gemaakt voor het afbouwen van het Zuidasdok, het verlengen van de metro naar de Hemknoop en doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Hoofddorp. Luister hier naar m’n podcast bij het Parool over dit onderwerp.

Ook in 2023 zet ik m’n schouders er weer onder. En doorrrrrrr……

One Response to “ Jaaroverzicht 2022 ”

 1. Yesss en doorrr!

Geef een reactie