Jaaroverzicht 2021

Het was weer een ingewikkeld jaar. We werden beheerst door Corona-maatregelen én versoepelingen. In juni leken we even helemaal los te zijn van het virus. Helaas was dat niet blijvend, we zitten weer in lockdown. Het was dus een jaar van doorzetten en doorademen. En een jaar waar je het gevoel van tijd helemaal kwijt raakte. Was het nou deze zomer of het jaar ervoor? Wanneer begon de laatste lockdown ook alweer? Ik ben vast niet de enige die de maanden (en zelfs de jaren) door elkaar aan het halen is. Daarom houd ik me maar vast aan mijn eigen lijstjes. Want hoe lastig het jaar ook was, we hebben toch weer veel voor elkaar gekregen. Van het dichterbij komen van het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Hoofddorp tot culturele noodsteun en nieuwe bedrijvigheid in onze polder. Lees in dit blog de resultaten op het gebied van economie, cultuur en verkeer & vervoer.

Met dank aan de gemeenteraad van Haarlemmermeer, het college, de Vervoerregio, de metropoolregio, de niet aflatende steun van de ambtenaren, de bedrijven en bewoners is het toch weer gelukt veel voor elkaar te krijgen! Vele raadsvoorstellen en nota’s zijn aangenomen, vragen beantwoord, werkbezoeken afgelegd (digitaal of in het echt), filmpjes opgenomen en soms nog een uitreiking of een bijeenkomst. En vele vergaderingen… Heel veel vergaderingen ;-). Maar dat leverde ook wat op!

Economie

Haarlemmermeer werd het hardst geraakt in de Corona-crisis maar vecht zich er ook weer met veerkracht uit. Bekijk dat in onze Cornonamonitor. Om onze bedrijven de ruimte te geven, verruimde we twee maal ons terrassenbeleid, boden we hulp bij het controleren van de QR-code, riepen we op lokaal te kopen en nodigde ik Mona Keijzer uit voor een bezoek aan Hoofddorp om haar op te roepen een regeling voor bedrijven die in de crisis zijn begonnen op te zetten. Die startersregeling kwam er, maar werd weer stop gezet. Ik roep dus nogmaals op deze regeling te re-activeren. Onze ondernemers toonden hun ondernemerszin in tijden van crisis door creatief en weerbaar te zijn. Er kwamen weer diverse nieuwe bedrijven bij en we kwamen terug op plek 1 van economische toplocatie in Nederland. Gelukkig konden er nog een paar keer eerste palen geslagen worden op het meest circulaire bedrijventerrein van Europa! Hiervoor is wel stroom nodig en daarvoor namen we het locatiebesluit voor een nieuw transformatorstation. In de raad werd het verblijfsaccomodatiebeleid (hotelbeleid o.a.) unaniem aangenomen en konden we aan de slag met het uitvoeringsbeleid voor winkelcentra en met dat voor evenementen. Helaas waren er maar weinig evenementen. We deden ons best met een fieldlab (waar niet iedereen blij mee was) en een testen voor toegang event. Maar het was letterlijk aanmodderen. Net als de horeca en de culturele sector verkeerde de evenementensector het hele jaar in zwaar weer. Hopelijk wordt het in 2022 beter, met ook weer onze grote evenementen zoals Mysteryland en Awakenings. In de zomermaanden kon ik gelukkig nog een paar keer op werkbezoek, zoals naar de genomineerden van de MeerBusiness Award en naar m’n duurzame buurman Langhout Beton. En de uitreiking van de SHARE Award, die dit jaar ging naar een geweldig duurzaam collectief de Pharos Toren, was live in de Olmenhorst.

Cultuur 

Net als in 2020 moest de culturele sector weer alles uit de kast trekken om het hoofd boven water te houden in 2021. Gelukkig konden we nog gebruik maken van het noodfonds van de Provincie en de gemeente, maar het was zwaar. Ook het uitvoeringsprogramma van onze erfgoedvisie ‘’Omarmen en Beleven’’ trad in werking. En er viel weer veel te omarmen en beleven! In totaal hebben we tien (!) monumenten aangewezen; zeven langs de Ringdijk de Genieloods, een schoorsteen met ketelhuis en het Paviljoen in het Haarlemmermeerse bos. Het monument van het jaar was dit jaar de Oranje Nassauschool in Badhoevedorp! En de Kortebaandraverij werd bijgeschreven in register van immaterieel erfgoed! Verder vordert de nieuwbouw van het Cruquius museum gestaag en werden er twee gerestaureerde zuigers teruggeplaatst door de specialisten van de stoomploeg in samenwerking met Griekspoor. En ik mocht het gemaal in Halfweg op stoom brengen ;-). Daarnaast werd het Cultuurbeleid geactualiseerd (ingezet door een van mijn voorgangers, Arthur van Dijk). Ik ging hiervoor naar de Jongeren Gemeenteraad voor advies. We hebben weer een nieuwe Polderdichter. En vanzelfsprekend heb ik weer meer dan 50 (!) kunstwerken geplaatst op social media voor de traditionele #woensdagkunstdag. Waaronder het dit jaar geplaatste street-art kunstwerk bovenop het Cultuurgebouw!

Verkeer & Vervoer

Veel van mijn tijd besteed ik aan verkeer en vervoer, zowel voor onze gemeente als voor de hele Vervoerregio. En dat is me toch leuk! Van belangrijke stappen in de realisatie van het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Hoofddorp (waar de reservering van 1,5 miljard door het Groeifonds toch wel een dansje waard was ??) tot het stimuleren van slimme mobiliteit, zoals verkeerslichten op windenergie, een slim laadplein met plek voor elektrische en niet elektrische auto’s en de aanhaking bij het onderzoek voor de Hyperloop. We hebben mooie mijlpalen bereikt, zoals de voltooiing van de Fanny Blankers Koenlaan en de HOVASZ (de vrije busbaan voor elektrische bussen en snelle fietspaden tussen Uithoorn, Aalsmeer en Schiphol, met een mooie fietsbrug over het water bij Aalsmeerderbrug). Daarnaast werkten we aan het verbeteren van de bereikbaarheid van de Liede, ondertekenden we de OV Governance met het GVB en de gemeente Amsterdam en doopte ik de nieuwe elektrische pont (wat nog niet meeviel ;-). Ook het vaststellen van de Netwerkstudie, het investeringspakket Covid van de VRA, de voortgang van de Nieuwe Bennebroekerweg waren belangrijke momenten. Het toelaten van deelconcepten zoals scooters en deelauto’s met eigen plek, het tekenen van de werkgeversaanpak van Breikers om tot mijden, spreiden en verleiden te komen en het tekenen van de Green Deal Fiets zijn zaken waar ik blij mee ben. Echt trots ben ik op onze Haarlemmermeerse raad die het initiatief nam om de contacten met met raadsleden uit de Bollenstreek aan te trekken. Dit leidde tot een unieke avond in het raadhuis waar raadsleden van buurgemeenten actief op zoek gingen naar oplossingsrichtingen voor onze regio en waar wij als betrokken wethouders toehoorder mochten zijn. Daarnaast ben ik altijd bezig met het verbeteren van de verkeersveiligheid in onze gemeente. Maar dat is, helaas, nooit klaar. En doorrrrr…..

En ook nog heel leuk

Tot slot waren er nog een aantal gebeurtenissen die te leuk waren om niet te vermelden:

  • Gesprekken fractie-assistenten: na mijn gesprekken met de raadsleden op hun favoriete plek in de polder, maakte ik dit jaar nog 12 – meestal wandelingen – met fractie-assistenten van de verschillende fracties.
  • Walk & talks – heerlijke afwisseling na het online vergaderen, gewoon even lekker de tijd en niet alleen onderwerpen bespreken die op de agenda staan. Ik maakte er ruim 35 dit jaar.
  • Pluim – ik was een van de 50 bestuurders die een oorkonde in ontvangst mocht nemen als Beste bestuurder van Nederland. ‘’Betrokken, daadkrachtig en open’’, mooi toch?
  • Achteraf succes als raadslid in 020 – ik kreeg berichten dat de Hans van Mierlo brug vernoemd was, dat alle buurtfondsen rond zijn en dat er puike puien tevoorschijn zijn gekomen.
  • BNR Zakenpartner voor een week – tijdens het reces mocht ik een hele week aanschuiven als tafeldame / zakenpartner bij BNR
  • Heel Haarlemmermeer – filmpje over circulariteit in mijn portefeuilles
  • 30 jaar Ruigrok NetPanel – dit jaar was het 30 jaar (!) geleden dat ik met mijn eigen bedrijf startte. Ik mocht nu het jubileum meevieren!
  • Rondje ringvaart met de sloep – met Markie Mark in een paar dagen de hele ringvaart rond gevaren (en deels gefietst). Een aanrader!

Geef een reactie